X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Top-10 proiecte vizibile demarate de Ion Ceban timp de un an

6 dec. 2020,, 11:30   Capitala
6231 3

Ion Ceban este primar al municipiului Chișinău deja de mai bine de un an de zile, timp în care a reușit să demareze o serie de proiecte și acțiuni.

Unele deja au fost finalizate, unele sunt în proces de implementare, iar altele vor da roade mai târziu. Tribuna vă propune, de această dată, un clasament al 10 proiecte demarate în primul an de mandat, ale căror rezultate sunt vizibile pentru locuitorii municipiului.

1.Reparația trotuarelor

În această perioadă au fost și continuă să fie reparate trotuarele de pe mai multe străzi principale din capitală – Al. Pușkin și str. Mitropolit G. Bănulescu Bodoni. De asemenea, e vorba și de reparația trotuarelor de pe Bulevardul Moscova fiind schimbat pavajul.

2.Reabilitarea Aleii din Bulevardul Mircea cel Bătrân


Renovarea Aleii din Bulevardul Mircea cel Bătrân a început în luna aprilie, cu reabilitarea carosabilului și schimbarea bordurilor. Lungimea aleii este de 2.4 km și reparate au fost 1,5 km, cu o suprafață totală a carosabilului de 14 mii m2.

3.Modernizarea poligonului de deșeuri de la Țînțăreni

La începutul acestui an a fost aprobată decizia de modernizare a poligonului de la Țînțăreni, Anenii Noi. Astfel, pe final de noiembrie, a fost pusă în funcțiune stația de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide, depozitate la poligonul amplasat la Țînțăreni.

4.Curățarea râului Bâc și nu doar

Râul Bîc a fost curățat pe o porțiune de peste 2 km, o parte – pentru prima dată după anul 1970. Totodată, au avut loc lucrări de curățare și adâncire a albiei râului Durlești.

5.Modernizarea transportului public și a stațiilor de așteptare

Pe străzile capitalei au apărut 5 troleibuze articulate noi. Până la finele anului curent urmează să fie asamblate alte 30 de troleibuze. Una dintre marele reușite din domeniu este achiziționarea a 100 de autobuze noi. De asemenea, 40 de stații de așteptare au fost înlocuite cu pavilioane noi.

6.Reabilitarea și modernizarea parcurilor și zonelor verzi

A fost reabilitat scuarul din strada Bucuriei; a fost modernizat Parcul „La Izvor”; a fost reparat Parcul Alunelul; a fost construit un scuar nou în strada Liviu Deleanu; a fost amenajat scuarul de la intrarea în Parcul Valea Morilor, din strada A. Mateevici; a fost amenajată o zonă pietonală, în pădurea „Parcul Butoiaș”; au fost reabilitate scuarul „Doina și Ion Aldea-Teodorovici”, scuarul din strada Dokuceaev, scuarul „Mihai Eminescu”. A fost reparat scuarul din strada Kiev și scuarul Mezon. A fost reabilitat parcul din strada Miron Costin, Complexul Comemorativ „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire”; scuarul din strada N. Dimo; Parcul „Valea Trandafirilor”.

7.Reparația pasajelor subterane

Din 20 de subterane, 7 au fost reabilitate sau în proces de reabilitare.

8.Evacuarea gheretelor și pavilioanelor, demontarea panourilor publicitare

Peste 800 de gherete și pavilioane au fost evacuate. De asemenea, au fost demontate și panouri publicitare din mai multe sectoare ale capitalei.

9.Modernizarea Grădinii Zoologice

Pe teritoriul Grădinii Zoologice a fost amenajată o nouă zonă, fiind construite spații de trai pentru urși și lupi. Pentru urși a fost amenajat un volier care se extinde pe cca 65 de ari. Acolo au fost plantați arbuști, o fâșie de conifere și a fost creat un bazin. Lupii au trecut într-o casă nouă, mult mai spațioasă.

10. Plantarea arborilor

În toamna anului curent a fost lansată campania de plantare a arborilor în municipiul Chișinău. Astfel, până la final de noiembrie, au fost sădiţi în municipiul Chişinău circa 50 mii de copaci din 100 de mii, cât și-a propus Primăria pentru anul curent. Campania continuă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?