Străzile pietruite din Chișinău: Istoria pavajului de calitate proastă este ciclică

24 mar. 06:37   Capitala
6815 1

În Chișinău s-au păstrat mai multe porțiuni de drum pietruit, iar istoria pavajului de proastă calitate a străzilor se repetă ciclic.

Despre acest lucru a spus în blogul său video jurnalista Elena Levițkaia-Pahomova, relatează Noi.md

Ea a reamintit că nu demult, un drum pietruit descoperit în Chișinău a devenit eroul fluxurilor de știri. După ce, în timpul lucrărilor de reparație a drumului de lîngă Muzeul de Artă, a fost descoperit un sector întreg de stradă acoperit cu pavaj, mulți s-au grăbit să-l vadă.

"Într-adevăr, este o priveliște rară, să vezi într-un asemenea volum imediat pavajul unei străzi din Chișinău. Dar în unele locuri el a rămas fragmentar. De exemplu, la intersecția străzilor Sf. Andrei și Anton Pan, "există și un segment pavat cu pietre de granit", a remarcat jurnalistul.

Ea a numit uimitor faptul că fiecare generație de noi conducători ai orașului încearcă să-l acopere cu asfalt, dar nicicum nu reușesc. Vin ploile, asfaltul se spală și apar pietrele de pavaj.


Jurnalista a atras atenția asupra faptului că istoria pavării străzilor Chișinăului este foarte îndelungată. Pentru prima dată o astfel de dorință a apărut acum 200 de ani. Chișinăul și chișinăuienii au avut nevoie de aproape jumătate de secol pentru a găsi fonduri suficiente pentru a începe pavarea străzilor și drumurilor. În fruntea acestui proiect au fost Alexandr Bernardazzi și Karl Schmidt.

"Dar în acea perioadă în orașul nostru a apărut un personaj foarte interesant – Gheorghii Pronin, venit din Odessa, era antreprenor și a promis Chișinăului și șefului Chișinăului că va găsi granit de clasa întîi, de cea mai înaltă calitate, iar Chișinăul va fi pavat ca Piața Roșie. Dar nu s-a întîmplat! El a găsit granit, dar din sortul trei, iar Chișinăuienii aveau pretenții mari față de acest cetățean", a remarcat Elena Levițkaia-Pahomova.

Potrivit acesteia, unul dintre principalii critici ai lui Gheorghii Pronin a fost noul guvernator al Basarabiei, Serghei Urusov. Conflictul a crescut atît de mult, încît Pronin a putut dovedi prin instanță că guvernatorul i-a lezat demnitatea, iar Serghei Urusov a fost chiar condamnat la închisoare și a sărbătorit Anul Nou într-o celulă. Sentința impusă de instanță a fost de șase luni, iar el a stat la închisoare patru luni.

"Iată așa legături aveau contractorii de construcții în acea perioadă, la sfîrșitul secolului XIX – începutul secolului XX", a subliniat jurnalista.

Ea a menționat că în Chișinău există și un alt loc foarte drăguț, cu o stradă pavată, în regiunea Casei-muzeu ”Alexandr Pușkin”. Dar acest pavaj a fost realizat în anii 80 ai secolului al XX-lea în timpul unor lucrări de reconstrucție în acea regiune.

Există o secțiune cu pavaj și pe strada Ioan Botezătorul, mai jos de Piața Centrală între străzile Izmail și Alecsandri. În afară de strada pietruită, aici există și o altă atracție– o macara de incendiu veche fabricată la Varșovia. Ea este situată la intersecția străzilor Ioan Botezătorul și Grigore Ureche.

Jurnalista a menționat că după 100 de ani s-a repetat istoria pavării de proastă calitate a străzilor din Chișinău. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a decis să construiască o stradă pietonală. Ideea este bună, interesantă, iar principala atracție al acestui loc trebuia să fie strada pavată. Dar ceva nu a mers bine.

"Sau clientul nu a fost prea insistent, sau antreprenorul a făcut lucrarea neglijent, sau materialul nu a fost ales corect. Dar acum situația este de așa natură, încît copiii moldoveni au devenit atît de brutali încît pot aduna puzzle-uri din pietrele care sar la proprie de sub picioare pe strada noastră pietonală. Istoria este ciclică!"- a subliniat Elena Levițkaia-Pahomova.

13
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий