Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Primăria a adresat o scrisoare Guvernului: Există riscul ca o parte din profesori să plece din sistem

25 aug. 2021,, 17:45   Capitala
27680 2

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău (CESP) s-a întrunit astăzi în ședință.

Comisia a decis adresarea unei scrisori autorităților publice centrale competente (CNESP, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării) pentru ghidarea și clarificarea mecanismului de aplicare în practică a prevederii ce se referă la testarea obligatorie la Covid a cadrelor didactice.

Primarul Ion Ceban a declarat că în contextul acestor prevederi există riscul ca o parte din personalul didactic să plece din sistemul educațional.

„Cea mai mare confuzie e cum procedăm cu angajații instituțiilor educaționale, profesorii din școli, personalul auxiliar care nu s-a vaccinat și în continuare nu pot face acest lucru din cauza contraindicațiilor medicilor sau cu cei ce nu doresc să se vaccineze din diverse motive cum ar fi cele confesionale", a menționat edilul capitalei.

În viziunea membrilor CESP Chișinău necesită referințe suplimentare următoarele aspecte:


1. În mun. Chișinău, în rîndul cadrelor didactice și personalului auxiliar din instituțiile de învățămînt primar, gimnazial și liceal, acoperirea vaccinală în prezent este de peste 73%, procesul de inunizare a cadrelor didactice a început la 01 aprilie în municipiu.

2. Cu referință la recomadările Organizației Mondiale a Sănătății și altor instituții internaționale de competență, pentru consolidarea răspunsului și asigurării imunității colective, este recomandată o rată vaccinală de minimum 70%.

3. Cu regret, în contextul unor aspecte de vacum legislativ în domeniu apare riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe.

4. În mun. Chișinău instituțiile medico-sanitare publice nu prestează servicii de testare la COVID-19 contra cost - asemenea servicii sînt posibile doar la laboratoarele private. Unde, la care instituții medicale, se vor putea testa cadrele didactice (cu riscul de interpretări publice de favorizare a prestatorilor privați).

5. Testarea cu teste rapide de diagnostic AgSars-CoV-2 la COVID-19 demonstrează în practică o marjă extinsă de rezultate fals-pozitive sau fals-negative, acestea în unele cazuri ajungînd la erori diagnostice de peste 30%. Care sînt recomandările pentru utilizarea acestor teste, în scopul evitării focarelor de noi infecții în instituțiile de învățămînt?

6. Testarea cadrelor didactice o dată la 14 zile, de asemenea este interpretativă și necredibilă din punct de vedere epidemiologic pentru aplicare pentru cadrele didactice. Chiar medicii, membri ai CESP Chișinău, au solicitat raționamentul epidemiologic în acest context.

Totodată, autoritățile municipale solicită în continuare suportul Ministerului Afacerilor Interne, pentru controlul regulilor de sănătate publică și de prevenire a răspîndirii infecției COVID-19, în stradă și la stațiile de transport public..

Comisia a mai decis ca pînă la 1 octombrie toate punctele de vaccinare din municipiul Chișinău să activeze în regim 7/7 zile, în program deplin, cu asigurarea deplasării la solicitare a echipelor mobile de vaccinare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?