Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ceban sare în apărarea cadrelor didactice nevaccinate

25 aug. 2021,, 14:50   Capitala
8033 3

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, sare în apărarea cadrelor didactice nevaccinate și spune că impunerea acestora să se imunizeze sau să se testeze la COVID-19 odată la două săptămîni este une negîndită.

”Vreau să știți că avem foarte mulți specialiști în domeniu. Nu este un secret că 70% din presiunea națională pe faptul de gestionare a pandemiei a fost pe umerii mun. Chișinău și a sistemului de sănătate care este pe umerii municipiului. Am avut diferite situații, dar deciziile care le-a luat comisia au fost întotdeauna foarte calculate și bazate pe argumente.

Decizia Comisiei Naționale este foarte interpretativă, astăzi cineva din colegii mei s-a exprimat că este destul de zăpăcită”, a declarat edilul.

Totodată acesta spune că impunerea cadrelor didactice nevaccinate să se testeze odată la 2 săptămîni este una negîndită.

”Unele cadre didactice sau personal auxiliar au salarii de 1700 de lei, cum putem cere lor să se testeeze odată la două săptămîni dacă instituțiile publice din capitală nu testează contra plată, acest lucru făcîndul doar instituțiile medicale private”, a declarat Ceban.


Acesta a menționat că în municipiul Chișinău în domeniul educației sînt angajați circa 9242 de persoane dintre care 6509 sînt cadre didactice. Rata de vaccinare în rindul profesorilor pe municipiu este de circa 73%, iar în momentul de față testarea antiCovid-19 se poate face doar la centrele private.

”Dar de ce fac referință la acest subiect, o persoană cu 1700 de lei ar fi foarte complicat să suporte aceste cheltuieli, ce facem în aceste condiții? Ce se întîmplă în cazul în care persoana nu se vaccinează, există un vacuum legislativ și ar putea să apară dosare în instanța de judecată. Altceva, în Chișinău instituțiile medico sanitare publice nu prestează servicii de testare contra plată, asemenea servicii sînt doar la instituțiile private, unde, la care instituții medicale se vor putea testa cadrele didactice, deja avem unele semnale de riscul de interpretări publice, de favorizare a prestatorilor privați în acest sens. Unde se duce domnul Ion Tăbîrță, dacă nu vrea să se vaccineze, cum este el monitorizat? Din discuțiile cu medicii testarea cu testele rapide, prezintă o marjă de eroare în unele cazuri de 30%. Care sînt recomandări de utilizare a acestor teste? Iată de ce testarea cadrelor didactice odată la 14 zile deasemenea este interpretativă”, a mai declarat primarul.

Edilul menționat că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău va fi publicată în scurt timp.

Reamintim că vaccinarea antiCOVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care, frica de vaccin și adesea imposibilitatea de a alege vaccinul cu care să fi imunizați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?