X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Peste 80% din instituțiile culturale din capitală se află într-o stare jalnică

7 oct. 2020,, 07:40   Capitala
3203 0

Peste 80% dintre instituțiile culturale din capitală au ajuns într-o stare deplorabilă. Acestea se pot prăbuși în orice moment și reprezintă un real pericol pentru oameni.

Din cauza nepăsării autorităților și a lipsei resurselor financiare pentru restaurarea edificiilor, în viitorul apropiat, acestea fie se vor nărui, fie vor fi demolate, afirmă experții. Cele care necesită o intervenție rapidă din partea statului sînt Moara Roșie, dar și una dintre clădirile de pe strada Bănulescu Bodoni, care se află la balanța Muzeului Național de Istorie al Moldovei.

DANIELA PASCARI, reporter JURNAL TV: "Moara Roșie este unul dintre puținele monumentele de arhitectură industrială care au mai rămas în Chișinău. Cu toate acestea, de la o zi la alta, monumentul istoric riscă să se prăbușească. Chiar dacă sînt valorificate mai multe concepții de valorificare a acestui edificiu, mai bine de 20 de ani, autoritățile nu au întreprins nimic pentru restaurarea lui."

La cadastru, pe adresa respectivă, figurează un teren, nu o construcție, cum este de fapt. Acest fapt ar facilita demolarea clădirei.Chiar dacă se află într-o zonă rezidențială, clădirea Morii Roșii, pare să fie a nimănui. Cea mai mare problemă este restaurarea edificiului, consideră expertul Ion Ștefăniță.

ION STEFĂNIȚĂ, director Agenția de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor: "Orașul este viu, trebuie să de dezvolte, dar nu trebuie să uităm că dezvoltarea orașului trebuie să fie în echilibru și cu patrimoniul lui."


Clădirea e grav avariată, iar prăbușirea ei e inevitabilă, în cazul în care nu se va acționa rapid, spune Ion Ștefăniță.

ION ȘTEFĂNIȚĂ, director AIRM: "Dacă nu ar fi aceste consolidări metalice, ea s-ar desface ca harbuzul dacă veți analiza minuțios și în interior, dar eu nu vă recomand, pentru că e probabilitate de prăbușire a tavanului, respectiv e zona de pericol. Este în abandon, este într-o situație avansată de degradare." Într-o situație deplorabilă se află și clădirea de pe strada Bănulescu Bodoni, care se află în gestiunea Muzeului Național de Istorie.

ION ȘTEFĂNIȚĂ, director AIRM: "Dacă mergem pe str. Bănulescu Bodoni 16, unde este amplasat fondul construit care stă la balanța Muzeului Național de Istorie și acolo stau pilonii telescopici, care o mai mențin în picioare. La colț cu București, acolo deja tavanul s-a prăbușit."

Reprezentanții Ministerului Culturii nu au răspuns la telefon pentru a ne spune ce măsuri se întreprind pentru a salva monumentele istorice care se află în stare avansată de degradare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?