X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Zece profesii ale viitorului: ce va fi în a.2025 și după el?

2 oct. 2018,, 18:12   Societate
24238 3

Cei de la Microsoft și The Future Laboratory au decis să afle cum va arăta piața muncii peste 8-10 ani. Investigațiile companiei împreună cu comentariile experților au apărut în publicațiile străine.

În opinia specialiștilor, printre care - savanți cu renume, analiști și tehnologi,- sferele cele mai populare printre absolvenți vor fi cosmosul și realitatea virtuală. Cercetătorii au convingerea, că în pofida părerilor persistente, roboții nu-i vor înlocui pe oameni, ba din contra, în era tehnologiilor digitale vor exista mai multe oportunități pentru dezvoltarea profesională și personală.

Autorii studiului presupun, că 65% dintre cei care învață la școală sau facultate, vor deține funcții care în prezent încă nu există. Experții intervievați au optat pentru ca tinerii să obțină un șir de cunoștințe și abilități noi, în încercarea de a se distanța de modelul tradițional de educare, care presupune o specializare mai îngustă. «Vedem cum tot mai mulți studenți se neliniștesc pentru viitorul lor. Ei nu se simt pregătiți pentru a activa în condițiile tehnologiilor noi, care îi depășesc»,- spune reprezentantul Microsoft Ryan Asdourian.

«Tot mai importantă devine prezența abilităților în mai multe domenii simultan, — continuă și Steve Toz , redactor The Future Laboratory și unul dintre autorii raportului. — Să zicem, designerul habitatului virtual trebuie să aibă și competența unui redactor. Această profesie se mai aseamănă cu cea de designer jocuri. Cred că un asemenea specialist va mai avea nevoie și de calificarea unui arhitect sau psiholog, pentru a putea răspunde la cele mai actuale întrebări. Spre exemplu, v-ați întrebat vre-odată de ce oamenilor le place să stea sub copaci ? Și cum să transformi asta într-o realitate virtuală ?

Pînă în a. 2025


1) Designerul mediului virtual

Domenii necesare de cunoștințe: design arhitectural, activitate editorială, psihologie.

Conform prognozelor, către a. 2020 piața dispozitivelor VR va fi evaluată la 40 miliarde dolari, iar către a. 2026 milioane de oameni vor sta ”suspendați” în realitatea virtuală de formație nouă, muncind sau studiind. Designerul realității virtuale se va preocupa de proiectarea acestor lumi, prin crearea condițiilor potrivite pentru întîlnirile de afaceri sau, să zicem, muzeele -VR.

Închipuiți-vă o zi tipică în oficiul viitorului: angajații se întrunesc în spațiul virtual hiperrealist, discută cu colegi din lumea întreagă. Proiectele lor pot fi, spre exemplu, modelul unui teren de fotbal de Premier League, în care actorii se întrupează în jucătorii preferați, sau copia digitală a unui obiect din patrimoniul UNESCO, creată de dragul păstrării originalului.

Primii pași în acest domeniu au și fost făcuți. Universitatea Deakin din Australia colaborează cu dezvoltatorii de software pentru a pregăti primii absolvenți în domeniul realității virtuale și augmentate. Lecțiile în cadrul acestui program au început în septembrie, 2016 .

2) Avocat în sfera roboeticii

Domenii necesare de cunoștințe: comunicații, filozofie, etică

Experții cred că următorul deceniu va fi era roboților : ei vor începe să ajute omul în toate și vor putea ocupa pozițiile asistenților personali, dar și funcții în serviciile de sprijin. După care va spori numărul locurilor vacante în sfera producerii ”mașinilor inteligente” : se preconizează, că spre anul 2018 în Marea Britanie* vor apărea cca 55,8 mii locuri de muncă noi, ce țin de acest domeniu. Avocatul în roboetică , aflat pe post de intermediar între oameni, roboți și inteligența artificială, va stabili legile morale și etice, reieșind din care mașinile vor putea lucra printre ființele vii.

Aceste pronosticuri le confirmă și Alexander Reben, inginer la Universitatea din Berkeley, California, cel ce a inventat robotul capabil să producă intenționat durere unui om.

«Am demonstrat că robotul ”răutăcios” poate exista. De aceea pe viitor vom avea nevoie de oameni capabili să reziste temerilor noastre că inteligența artificială ar putea ieși de sub control », — spune Reben.

3) Digital-comentatorul culturii

Domenii necesare de cunoștințe: istoria artelor, business,PR și marketing

Peste 10 ani pe rețelele de socializare și în media va domina comunicarea vizuală. O confirmă creșterea Instagram, care conform prognozelor spre finele lui 2016 va constitui 15% . Cei care vor însuși limbajul expresiv al sferei digitale vor deveni specialiști extrem de căutați, care vor putea integra cultura digitală în cea tradițională. Abilitățile lor vor găsi aplicare în sfera culturii și artei. Frances Morris, directorul modernei Galerii Tate , este convins că asemenea profesioniști îi vor aduce venituri bunicele. «Digital-comentatorii vor ajuta auditoriul viitorului să înțeleagă patrimoniul artistic al secolelor trecute într-o formă maxim accesibilă — grație tehnologiilor avansate», — explică Morris.

4) Freelance Biohacker

Domenii necesare de cunoștințe: științe biologice, metodologie medicală, analiza datelor .

Un timp îndelungat de știință se ocupau savanții profesioniști, care activau în universități și secțiile de cercetare ale companiilor. Însă cei de la Microsoft declară, că platformele care au codul inițial deschis contribuie la democratizarea comunității academice și la sporirea numărului de biohackeri (entuziaști ai cercetărilor de amatori în sfera biologiei moleculare).

Cu ajutorul instrumentelor cu cod deschis mii de savanți din toată lumea caută metode de tratament a depresiilor, autismului,schizofreniei și a bolii Alzheimer. Echipe de freelance biohackeri virtuali îi vor ajuta intens, consideră experții companiei.

De aceeași părere este și Dr. Darren Nesbet, biolog sintetic la Colegiul universitar din Londra. El crede că activitatea biohackerilor va deveni un suport serios în cercetările la scară largă. Avantajul unor freelance biohackeri față de colaboratorii științifici din statele de personal ale universităților și instituțiilor constă în faptul că ei pot presta muncă intelectuală fără a se sustrage pentru predare sau scrierea articolelor științifice , și deci pot fi mai flexibili.

5) Analist al datelor din «Internetul lucrurilor»

Domenii necesare de cunoștințe: inginerie, soluționarea problemelor, comunicare și spirit antreprenorial.

«Internetul lucrurilor» a început să pătrundă în viața de zi cu zi a noastră. Astăzi nu mai este un secret faptul, că numeroase dispozitive - de la mașini la aragazul din bucătărie - au echipamente electronice incorporate, software și senzori, datorită cărora tehnica face schimb de date.

Pe viitor analitica big data și «Internetul lucrurilor» va crea peste 182 mii locuri de muncă în Marea Britanie * și va aduce economiei 322 bilioane de lire sterline. Despre aceasta vorbesc datele Centrului de cercetare economică și de afaceri.

Va fi deci nevoie și de specialiști noi — cei care studiază un volum mare de date generate de tehnica de uz casnic, dispozitivele din oficiu sau automobil, pentru a înțelege că toată această informație ne caracterizează. Datele obținute pot fi utilizate la perfecționarea ”Internetului lucrurilor” : spre exemplu, pentru căutarea metodelor noi de interacțiune cu aparatele electronice. Abilitățile de care vor avea nevoie acești experți, presupun capacitatea de a recunoaște modelele, de a pune întrebări exacte și cea de a istorisi.

Din 2025 și mai departe

6) Călăuza cosmică

În a doua jumătate a anilor 2020 vor începe călătoriile în cosmos, cred savanții. Deci, va fi nevoie de profesioniști care să facă aceste călătorii sigure și captivante. Specialiștii din sfera cosmoturismului vor alcătui tururi în afara planetei noastre.

7) Curatorul datelor personale

Interfețele «creier — computer» vor fi populare spre finele anilor 2020. Aceste dispozitive vor permite oamenilor să citească și să fixeze gîndurile proprii, precum și să le difuzeze pe rețelele de socializare. Curatorii datelor personale vor ajuta utilizatorilor de interfețe neuronale și de internet să adapteze acest flux informațional.

8) Inginer de recuperare a mediului ambiant

Deoarece în a. 2025 populația Terrei va atinge, conform pronosticurilor prealabile, nouă miliarde de oameni, deci s-ar putea să nu existe suficiente resurse naturale. Inginerii de recuperare a mediului ambiant se vor ocupa de reabilitarea ecosistemelor în locurile unde ecologia va fi distrusă, lucru pentru care vor utiliza mostre de floră și faună din lumea întreagă. În plus, acești specialiști vor restabili speciile dispărute de plante și animale.

9) Dezvoltator Constant Power Developer

Cercetătorii presupun că spre mijlocul anilor 2020 omenirea va trece la energia durabilă și va folosi energia soarelui și pe cea eoliană. Problema de bază, c e va trebui rezolvată de oamenii viitorului, este de unde să fie luată energia , cacă sursele acestea devin inaccesibile: să zicem, pe timp posomorît sau fără vînt. Dezvoltatorii Constant Power vor fi specialiști competenți în domeniile chimiei și a științei despre materiale. Ei vor patrona elaborarea bateriilor de generație nouă, capabile să satisfacă necesitățile populației viitorului, tot mai dependentă de ”Internetul lucrurilor”.

10) Designerul corpului uman

Tehnologiile se dezvoltă în ritm rapid. Cercetătorii presupun că pentru omul viitorului restabilirea țesuturilor și înlocuirea organelor va fi ceva obișnuit. Cu ajutorul bioingineriei , designerii corpului uman vor ajuta oamenilor să arate așa cum și-o doresc, prin modelarea corpurilor sau a părților acestora. Asta se va produce în rezultatul distribuției extinse a protezelor – a celor la modă, dar și a celor funcționale.

Din partea redacției Noi.md: Sperăm totuși, că pe măsură ce viața noastră se va informatiza și robotiza, vor spori și aspirațiile oamenilor spre natură și mediul ambiant firesc, de aceea la fel de populare vor fi și profesiile tradiționale: «Agronom», «Designer de landșaft», «Biolog-botanist», «Selecționer de plante», «Tehnician forestier» și multe altele.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?