X 
Transnistria stiri: 1319
Eurovision stiri: 494

Vor ajuta oare represaliile în lupta cu coronavirusul?

2 noi. 2021,, 10:00 (reactualizat 2 noi. 2021,, 21:34)   Analitică
7865 3

Autoritățile Moldovei înăspresc măsurile, dat fiind «al patrulea val de coronavirus». Principala metodă de luptă contra extinderii infecției, ca și mai înainte, este considerată vaccinarea populației (iar pe cei care au injectat ambele doze, îi pregătesc pentru revaccinare). De aceea vina pentru creșterea îmbolnăvirilor este pusă pe persoanele care refuză vaccinarea, și ele-s supuse unor represiuni tot mai mari.

Este vorba și despre interdicția de a vizita localurile de alimentație publică, sălile de teatru, concerte și cele sportive. Și despre recentele interdicții , pentru cei nevaccinați, de a practica anumite profesii, în special în medicină, și despre cererea CNESP ca persoanele să aibă permanent asupra lor buletinul de identitate, în caz contrar ele fiind pasibile de amenzi enorme. Cererea este inexplicabilă numai la prima vedere. S-a dovedit, că compatrioții noștri ingenioși au găsit, totuși, o metodă de a vizita cafenelele și teatrele ce le-au fost interzise, folosind certificate de vaccinare străine. De aceea s-a decis curmarea acestei practici , care căpăta proporții masive.

Dar puțină lume se întreabă: de ce oamenii nu doresc să se vaccineze? De ce-s gata să suporte incomodități, să meargă la tot felul de tertipuri , numai să nu facă un vaccin, care i-ar scuti imediat de o mulțime de probleme?

Poate, totuși, cauza nu este în oameni, ci în vaccinuri?

Cum e Tanda, așa-i și Manda?


Se pare că, de bună seamă, cu vaccinurile nu e totul în ordine. Despre aceasta tot mai des și tot mai îngrijorați vorbesc reputați virologi din diferite țări ale lumii.

Spre exemplu, la 13 septembrie,2021 revista științifică medicinală Lancet a publicat un articol, autorii căruia chemau să se renunțe la vaccinare. Articolul a avut efectul unei explozii. Pentru că autorii lui nu pot fi considerați niște ignoranți, obscurantiști, care nu cred în medicină și progres. Unu -pentru că autorii îs angajații Direcției supraveghere sanitară a calității produselor alimentare și medicamentelor (U.S. Food and Drug Administration, FDA). Fără permisiunea FDA nici un produs alimentar sau medicament nu poate ajunge pe rafturile magazinelor și farmaciilor americane. Autoritatea FDA este așa de mare, că la opinia sa apleacă urechea lumea întreagă. Doi – pentru că este vorba despre experții Organizației mondiale a sănătății, care este instanța superioară în domeniul medicinii. Și toate aceste persoane cu autoritate recomandă, într-un articol comun, să se renunțe la vaccinarea repetată contra Covid-19. Cum și era de așteptat, după publicarea articolului a scăzut brusc prețul acțiunilor producătorilor de vaccinuri. Din cele relatate de The Gardian, în lunile din urmă în SUA au fost aruncate cel puțin 15 mln. doze de vaccin .

Autorii vorbesc despre aceea, că riscurile vaccinării repetate deseori pot depăși posibilul folos. Despre ce riscuri este vorba?

Parțial, asta a devenit clar după ședința grupului consultativ al Centrului de evaluare și cercetare a preparatelor biologice (Center for Biologics Evaluation and Research) FDA din 18 septembrie, 2021 – atunci acest grup a votat împotriva (16 voturi contra și 2 pro) oferirii celei de-a treia doze de vaccin Pfizer/BioNTech persoanelor sub 65 de ani. Specialiștii au declarat, că pentru bărbații sub 40 de ani riscul să capete o miocardită sau pericardită după vaccinarea cu мРНК (Pfizer/BioNTech și Moderna) este mai mare ca riscul de a se îmbolnăvi de Covid-19.

De fapt, intervalul de vîrstă este și mai îngust. Din datele Sistemului de informare privind urmările nefavorabile ale vaccinării "(Vaccine Adverse Reporting System – VAERS), după vaccinare mult mai des se îmbolnăvesc de miocardită sau pericardită bărbații tineri, de 16-24 ani. Asta înseamnă, că pentru tineret leacul contra bolii este mai periculos ca boala în sine.

Dar acestea nu-s toate pericolele, care îi pasc pe cei vaccinați. Centrul american pentru controlul și profilaxia îmbolnăvirilor (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) povestește pe site-ul său despre toate efectele adverse grave ale vaccinării contra coronavirusului chinez SARS-CoV-2, care provoacă îmbolnăvirea cu Covid-19. Printre aceste efecte adverse – anafilaxia ( ce-i drept, ea este destul de rară – cam la 2-5 persoane din 1 milion de vaccinați), trombozele, sindromul Guillain-Barre (o boală rară în care sistemul imun al organismului deteriorează celulele nervoase, provoacă slăbiciuni musculare, uneori și paralizie). Dar dacă aceste efecte adverse apar rareori, și în raport cu numărul dozelor injectate constituie miimi de procent, atunci miocardita și pericardita apare mult mai des după vaccinare: conform datelor din 15 septembrie, 2021 VAERS a primit 1 491 mesaje privind miocardita și pericardita la persoanele sub 30 de ani, vaccinate contra Covid-19. Miocardita este inflamația miocardului cu necroza cardiomiocitelor. Simptomele pot varia și includ oboseală, dificultăți de respirație, edeme, palpitații ale inimii și deces subit. Pericardita este o leziune inflamatoare a membranei seroase a inimii. La fel, implică riscul decesului.

Și despre riscul decesului după vaccinare. Între 14 decembrie, 2020 și 20 septembrie, 2021 în SUA au fost injectate 386 mln. doze de vaccin contra Covid-19. În acest răstimp, VAERS a primit 7 899 mesaje privind moartea. În termeni procentuali, asta înseamnă 0,0020 dintre cei vaccinați.
Și acum să comparăm această cifră cu cea a letalității de Covid-19 printre persoanele tinere. În articolul Epidemiological characteristics of the B.1.526 SARS-CoV-2 variant, publicat de medRxiv, este arătat tabelul letalității a trei tulpini de coronavirus, în funcție de vîrsta bolnavilor. Pentru persoanele sub 25 de ani letalitatea lor este la fel și constituie 0,004%. Reiese, că pentru tineri riscul decesului în urma bolii este comparabil cu riscul decesului după vaccinare. Ca să fie mai clar, voi trece cifrele din relative în absolute. În SUA, din 100 000 de bolnavi mor în medie 4 persoane sub 25 de ani. Și tot în SUA, din 100 000 de vaccinați mor în medie 2 oameni.
Dar așa era înainte de revaccinare. E logic să presupunem, că dacă vom injecta vaccinul contra coronavirusului la fiecare jumătate de an, riscul de a muri după următoarea injecție va fi tot mai mare. Mai ales pentru tinerii sub 25 de ani. Odată și odată acest risc va depăși riscul decesului din cauza bolii în sine.

Reiese, că riscurile coronavirusului și riscurile vaccinării care ar trebui să ne apere de coronavirus, se mișcă în direcții opuse. Gravitatea bolii scade treptat, riscul evoluției foarte periculoase a bolii, în raport cu numărul îmbolnăvirilor, scade. Și treptat , devin cunoscute noi efecte adverse ale vaccinurilor, unul mai înfricoșător ca altul. Crește riscul decesului din cauza vaccinului.
Adică, în scurt timp vaccinurile contra Covid-19 ar putea fi mai periculoase ca boala în sine.

Protecție nesigură

Nu doar medicii americani se arată alarmați de situația creată. Virologi eminenți din diferite țări își expun opinia în problema dată. Este vorba și despre profesorul rus, doctorul în medicină Alexandr Redico, care susține că după prima doză de vaccin imunitatea scade semnificativ și omul este deschis tuturor bolilor infecțioase. Și despre Nadejda Jolobac, virologă ucraineană, candidată în științe biologice, care crede că în general vaccinarea contra coronavirusului nu trebuie făcută, mai bine să formăm în mod firesc un răspuns imun și anticorpi proprii. Și despre Luc Montagnier, Laureat al Premiului Nobel, care crede că vaccinarea estre o mare greșeală cu urmări imprevizibile.

Bat alarma și alți specialiști. Spre exemplu, la mijlocul lunii octombrie, curent grupul de experți N.B.Bocearov, candidat în științe medicale, medic emerit din FR, consultant al grupului de companii ТРИММ , B.N.Lascavîi, doctor în medicina veterinară, medic-veterinar emerit din FR, academician al Academiei pentru securitate alimentară din FR și T.I. Poleanin, candidat în științe biologice, director-general adjunct ООО «САРБИОТЕХ», au adresat redacției ziarului rusesc «Президент» rugămintea de a publica articolul lor științific.

În el experții au arătat rezultatele analizei matematice a datelor statistice privind morbiditatea, mortalitatea și letalitatea din cauza COVID-19 peste 5 – 8 luni după începerea vaccinării masive în Israel, Marea Britanie, Franța și Rusia, precum și relația lor cu începerea vaccinării contra infecției cu coronavirus.

Autorii articolului menționează, că problema îmbolnăvirilor de coronavirus nu este nouă, ea a existat și anterior, dar din cauza caracterului local și adesea – a trecerii ușoare a bolii, nu era considerată foarte periculoasă.

«Mulți cercetători cred că abordările creării vaccinurilor contra SARS-CoV și MERS-CoV, asemănătoare din punct de vedere al taxonomiei și structurii, în mare parte se aseamănă și nu există temei să credem că la crearea vaccinului contra SARS-CoV-2 ele vor fi oarecum diferite.

Teoretic, există șase tipuri de potențiale vaccinuri-candidate CoV: vaccinul bazat pe vectorul viral (de obicei, adenovirusul, virusul rabiei), vaccinul ADN, vaccinul subunitate, vaccinul în baza nano-particulelor, vaccinul în baza virusului integru inactivat și vaccinul în baza tulpinii virale atenuate.

La crearea vaccinurilor CoV trebuie să se țină cont în special de fenomenul intensificării infecției dependente de anticorpi (antibody-dependent enhancement, ADE), care se dezvoltă în replică la proteina S a coronavirusului – principalul antigen protector ».

Mai departe este examinată detaliat esența fenomenului ADE. «Ea este următoarea: anticorpii antivirali specifici antigenului, elaborați la vaccinare, formează complexul instabil «virus –anticorp », care interacționează cu receptorul F și receptorul complementului la suprafața macrofagelor fagocitare. Virusul, care nu este bine legat cu anticorpul, pătrunde în macrofag, răspunde și se înmulțește acolo. Macrofagul, chemat să asigure protecția fagocitară a organismului în sistemul imunității celulare T, moare. Astfel are loc intensificarea procesului de infecție , iar anticorpii formați după vaccinare pot contribui, într-o oarecare măsură, la creșterea încărcăturii virale.

Plus la toate, proteina S a virusului SARS-CoV-2 interacționează cu lectinele de tip С și L, care își găsesc expresie pe membranele externe ale unui spectru larg de celule care participă la răspunsul imun. Receptorii lectinelor, fiind legați cu proteina S a coronavirusului, inhibă funcția macrofagilor și provoacă eliberarea citocinelor antiinflamatorii și apoptoza (moartea) limfocitelor Т, ceea ce poate provoca un răspuns imun neadecvat - «furtuna citocinelor ».

Are loc nu doar intensificarea procesului infecțios în rezultatul înmulțirii microorganismului în celulele fagocitare, dar și modificarea tropismului coronavirusului, dat fiind că SARS-CoV la etapa inițială a infecției nu infectează monocitele /macrofagii, prin legarea cu receptorul ACE2 în sectoarele inferioare ale plămînilor. Dar anticorpii spinului (proteina S) membranei SARS-CoV, produși treptat de sistemul imunitar al omului ca răspuns la pătrunderea SARS-CoV în monocite și macrofagi prin receptorii FcyRIIА agravează cursul bolii ».

În articol se menționează, că fenomenul ADE pentru infecția cu coronavirus a fost descoperit peste opt ani după identificarea SARS-CoV în a. 2003. Autorii amintesc, că peste încă un an M. Jaume și coautorii au demonstrat că toți anticorpii specifici, care «nu neutralizează anticorpi» (nonneutralizing antibodies), cum i-au numit ei, în concentrații mici înlesnesc pătrunderea virusului în celule pe o cale dependentă de FcγR. A devenit clar de ce vaccinurile-candidate, create rapid în anii 2004–2005 contra SARS-CoV, au indus producerea anticorpilor care nu preveneau infectarea animalelor experimentale cu acest virus. Din contra, provocau dezvoltarea hepatitei și agravau procesul infecțios.

Reieșind din această experiență, mulți cercetători pun la îndoială crearea rapidă a unor vaccinuri eficiente contra COVID-19 , practic, simultan în toată lumea , - se subliniază în articol. «Apare întrebarea dacă creatorii vaccinurilor au ținut cont de experiența colegilor lor și dacă vaccinurile create de ei nu reprezintă niște ”bombe cu ceas”, după care peste patru - șapte luni după vaccinare (timp în care are loc reducerea titrului de anticorpi specifici) vom avea o creștere a morbidității de COVID-19 la populația vaccinată deja cu un proces infecțios agravat ».

Studiul citat avea scopul de a analiza datele statistice privind morbiditatea COVID-19, mortalitatea și letalitatea de coronavirus peste patru - șapte luni după începerea vaccinării masive în Israel, Marea Britanie, Franța și Rusia, precum și relația lor cu începerea vaccinării contra infecției cu coronavirus.

Au fost luate datele din surse deschise. La selectarea datelor statistice s-a ținut cont de numărul cazurilor de infectare cu coronavirus și a deceselor de coronavirus în perioada 01.05.2021 - 22.08.2021, precum și de numărul persoanelor vaccinate contra coronavirusului de la începutul vaccinării și pe parcursul următoarelor trei luni în Israel, Marea Britanie, Franța și Federația Rusă .

«La prima etapă a cercetărilor s-a făcut estimarea matematică a legăturii corelaționale dintre cazurile de îmbolnăvire cu infecția de coronavirus și mortalitatea în urma ei în perioada dintre lunile 5 - 8 după începerea vaccinării contra COVID-19 prin calcularea coeficientului de corelare prin metoda pătratelor Pearson. Cercetările au demonstrat o legătură corelațională puternică (coeficientul apropiat de 1), adică dependența directă dintre morbiditate și mortalitate în toate cele patru țări.

A fost depistată o legătură corelațională medie și înaltă între morbiditatea de coronavirus și vaccinarea contra lui. Cel mai evident nivel al corelării a fost în Israel și Franța, mai puțin – în Rusia.

Un nivel mai înalt al corelării există între vaccinarea contra coronavirusului și mortalitate, ceea ce vorbește despre intensificarea virulenței virusului din contul persoanelor vaccinate. Pentru a confirma această ipoteză noi am analizat letalitatea în cazul infecției cu coronavirus în ultimele două luni, în toate cele patru țări.

S-a dovedit, că între 1 iulie și 22 august, 2021 letalitatea a crescut cu 116–238,5%. Cel mai mult s-a majorat letalitatea de infecția cu coronavirus în Israel, mai puțin pronunțată este letalitatea de coronavirus în Franța, deși rata ei este aproximativ egală cu cea a Israelului și Marii Britanii. În Rusia, letalitatea a crescut cu 117,1%.

În rezultatul analizei matematice a datelor statistice privind morbiditatea COVID-19, mortalitatea și letalitatea infecției peste 5 – 8 luni după începerea vaccinării masive în Israel, Marea Britanie, Franța și Rusia , și corelarea acestor indicicu vaccinarea, a fost stabilită dependența directă dintre vaccinare și creșterea mortalității și morbidității printre populația vaccinată, precum și sporirea letalității coronavirusului, care la fel poate fi asociată cu folosirea vaccinurilor ineficiente prin slăbirea sistemelor firești de apărare ale organismului.

Mulți cercetători înclină să creadă că pentru elaborarea unui vaccin eficient și sigur contra COVID-19 este necesară fortificarea verigii T-celulare a imunității, și nu a B-limfocitelor, deoarece fenomenul ADE existent, depistat la infecțiile cu coronavirus, nu permite aplicarea vaccinurilor care stimulează producerea anticorpilor specifici.

Astfel, cercetările efectuate au demonstrat,că vaccinarea contra infecției cu coronavirus cu vaccinuri moderne ca Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sputnik V sau «Гам-КОВИД-Вак», poate contribui la creșterea morbidității și a mortalității de infecția cu coronavirus. De facto, vaccinurile elaborate nu-s o protecție eficientă contra COVID-19, și este necesară perfecționarea vaccinurilor existente și\sau producerea altor noi, care vor activiza veriga T-celulară a imunității pentru o protecție antivirală sigură ».

Asediați din toate părțile

În ciuda măsurilor care se tot înăspresc, în Moldova vaccinarea patinează. Astfel, la 18 octombrie , de la începutul campaniei de vaccinare (adică, din 2 martie) acoperirea națională cu schema completă era de doar 24%. Chiar dacă procentul celor vaccinați nu este mare, conform logicii, odată cu creșterea numărului persoanelor vaccinate numărul celor infectați ar trebui să scadă (în caz contrar, ce rost are vaccinarea?). Dar de fapt are loc contrariul – creșterea numărului celor vaccinați este direct proporțională creșterii numărului cazurilor de îmbolnăvire. Spre exemplu, cel mai mic număr de îmbolnăviri a fost înregistrat la 4 iulie, curent – 39 cazuri de infectare cu coronavirus. Asta în timp ce, conform datelor Ministerului sănătății, în acea perioadă cu ambele doze erau vaccinate doar 7% din populație. Acum numărul celor infectați depășește zilnic 1500-2000 .

Deci, vaccinul nu ajută? De ce atunci el este impus așa de insistent?

Iar presiunile asupra celor care se împotrivesc vaccinării vin din toate părțile. În special, se aplică pedeapsa financiară. Medicii nevaccinați, care s-au îmbolnăvit de covid, nu vor primi compensațiile promise anterior. Cu regularitate, se fac razii prin cafenele și restaurante, cărora pentru nerespectarea măsurilor anticovid li se aplică amenzi enorme. De fapt, celor care se împotrivesc vaccinării le-au fost introduse interdicții pentru mai multe profesii.

În afară de presiunile administrative, una dintre metode a devenit presiunea prin rețelele de socializare, prin formarea opiniei publice negative în raport cu cei care se împotrivesc vaccinării contra covidului. Aproape zilnic pe diverse platforme apar postări și comentarii ale cetățenilor neindiferenți, care îi acuză direct pe cei ce refuză vaccinarea de creșterea numărului de îmbolnăviri și decese din cauza covidului. Aceștia, de facto, au fost declarați, fără drept de apel, ”dușmani ai poporului”. La orice întrebări nu urmează și un răspuns. Autoarea a fost martoră cum un om, care a întrebat rezonabil – «De ce încă nu a fost elaborat un medicament? Că doar e mai simplu să tratezi bolnavii, procentul cărora este relativ mic, în loc să injectezi ceva nestudiat definitiv milioanelor de oameni sănătoși» a fost batjocorit prin comentarii insultătoare.

Și pentru că opinia publică a fost formată, orice măsuri represive față de disidenții - covid nu doar vor fi percepute cu înțelegere, ci și salutate pe toate căile. Conform mass-media, zilele acestea au crescut cozile la punctele de vaccinare. Puțin probabil că oamenii au conștientizat brusc folosul evident al acestei proceduri pentru sănătatea lor. Pur și simplu nu mai au unde se ascunde de acest asediu din toate părțile.

Dar chiar dacă procentul celor vaccinați de nevoie va crește, asta nu înseamnă că valul epidemic va scădea. În opinia unor specialiști, numărul tulpinilor –mutante și foarte agresive va crește direct proporțional cu numărul celor vaccinați. Iar organismul nu se mai poate proteja în mod firesc, căci este slăbit de vaccinuri.

Desigur, cea mai bună soluție pentru a contracara virusul ar fi fortificarea imunității firești a populației. Dar pentru aceasta trebuie ca oamenii să se alimenteze sănătos și divers, să ducă un mod de viață sănătos și să practice sportul, să aibă acces la servicii medicale de calitate. Dar e o cale lungă și complicată. E mai simplu să interzici și să aplici amenzi.

Autoarea cunoaște, că în Rusia existau rezerve de medicamente cu termenul de valabilitate expirat în a.2019, cu ajutorul cărora au fost vindecați mii de oameni în Rusia. Și în țara noastră există zeci de exemple de lecuire eficientă a bolnavilor infectați cu COVID-19 cu ajutorul acestui leac. Poate, să contactăm autorii acestui preparat și să le creăm condiții pentru testarea și înregistrarea lui rapidă în Republica Moldova? De ce nu se aude nimic despre o atare activitate a Ministerului sănătății? Poate ar fi corect dacă, în interesul populației moldovenești, am merge în această direcție?

Cristina Agatu

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?