Țara oligarhului. Cum și-a cîștigat averea Vlad Plahotniuc (Partea 2)

Țara oligarhului. Cum și-a cîștigat averea Vlad Plahotniuc (Partea 2)

(Sfîrșit. Începutul - la 29.07.2019)

Prin lipsa de scrupule în alegerea  mijloacelor de obținere a scopurilor, fostul lider al Partidului democrat  Vladimir Plahotniuc  a provocat o reacție negativă  nu doar în interiorul țării, dar și peste hotarele ei.  Noile autorități numesc criminal sistemul administrării de stat, instaurat pe timpul lui .  

Deși  după demisionarea guvernului controlat de el Plahotniuc a părăsit țara, guvernul Maia Sandu  crede că oligarhul va fi extrădat, dacă va exista  un mandat internațional de arestare și dovezi de implicare  a lui în  «jaful secolului» sau oricare altă crimă.  Cei din guvern cred că investigarea activității lui Vladimir Plahotniuc, care i-a permis acestuia să  obțină profituri financiare ilegale și să se mențină la putere, va fi mai productivă după numirea  unui procuror interimar mai responsabil.  

Gestionarea  unui sindicat  al drogurilor     

Peste hotare, organele de aplicare a legii   numesc încă o  presupusă sursă  de venituri a lui Vladimir Plahotniuc.  La 26 iunie,  Departamentul investigații al MAI din Rusia   l-a acuzat  în lipsă,  că ar conduce  un sindicat al drogurilor  – o comunitate criminală transnațională, care a organizat o filieră de livrare a hașișului  din Africa de Nord în UE și țările CSI.  Cei din MAI    concretizează, că reprezentanții grupării criminale  conduse de Plahotniuc erau implicați și în «trafic de persoane, proxenetism, omoruri la comandă,  atacuri raider asupra băncilor și întreprinderilor, furturi din sistemul financiar – bancar  ».

Plahotniuc este învinuit în 28 episoade de contrabandă cu droguri și comercializarea lor în măsură deosebit de mare. În perioada august, 2012 – iunie, 2019 în cadrul operațiunii speciale «Spărtura din Perinei» polițiștii din Rusia, Moldova, Belarus și Spania au  tras la răspundere penală  peste  60 de participanți la sindicatul drogurilor lui Plahotniuc și au  confiscat mai bine de  o tonă de hașiș. În Spania,  în cadrul unei  operațiuni comune a serviciilor speciale ruse și spaniole,  au fost confiscate cca șase tone.  În acest dosar, tot în lipsă, a fost învinuit și fostul deputat PDM Constantin Țuțu,  care în opinia  departamentului rusesc exercita controlul asupra sindicatului de droguri.   

Declarația MAI al FR susține că  Plahotniuc acționa «în scopul îmbogățirii personale»,  folosind «posibilitățile de a influența  situația politică și organele puterii de stat cu utilizarea metodelor criminale ». Organele de drept din Rusia susțin că  dispun de dovezi  convingătoare, inclusiv  confirmarea  unei întrevederi personale a lui Plahotniuc  cu liderii criminali   «pentru a discuta  volumul presupuselor livrări de hașiș,  cheltuielile  de achiziționare,  tranzit și păstrare a lui, prețul de comercializare și cotele profitului său personal  ».

În versiunea anchetei, Vladimir Plahotniuc   «utiliza metode criminale de influență, îndreptate împotriva celor care i se opuneau,  a obținut  o influență semnificativă  în mediul criminal prin  monopolizarea sistemului energetic și a mass-mediei din țară, a creat  și a condus Partidul democrat și astfel a obținut o influență  semnificativă asupra autorităților publice din Moldova și în scopul îmbogățirii personale  oferea protecție diverselor organizații criminale ».

De la  «landromat» la anabolizante

Nu este prima acuzare a lui Plahotniuc în Rusia.  În februarie, curent, MAI   i-a numit    pe Vladimir  Plahotniuc și Veaceslav Platon  organizatori ai  schemei moldovenești prin care din Rusia au fost scoase peste 37 mlrd. ruble. Conform datelor anchetei, pe parcursul anilor   2013–2014 membrii comunității criminale   «în baza unor motive fictive și documente false» transferau bani din conturile  companiilor controlate de ei SA «Банк «Западный» și SA «Русский земельный банк» în conturile  Moldindconbank și a altor  organizații străine sub pretextul comercializării  valutei. Mijloacele primite în ruble  erau retrase din conturile corespondente ale băncilor rusești și transferate la Moldindconbank în baza unor verdicte false ale instanțelor judiciare moldovenești în favoarea  unor cetățeni și companii străine.  

Însuși Plahotniuc neagă  orice implicare în afacerile cu droguri și schemele moldo-ruse de scoatere a banilor din țară.  Pe pagina sa socială  el a   făcut o postare    în care a legat dosarele penale  cu activitatea sa politică.  Plahotniuc a numit acuzațiile  organelor de drept din Rusia «fantezii», «persecuții politice » și «o încercare de a pune presiuni pentru a-l intimida ».

Între timp, potrivit mass-media, și alte scheme internaționale ilegale au  ajutat oligarhul   moldovean să-și  umple buzunarele. Recent premierul Maia Sandu, spre exemplu, a   comunicat,  că în urma unei înțelegeri dintre V.Plahotniuc și ex-președintele ucrainean Petro Poroșenco, cunoscut ca partener de afaceri al fostului lider PDM și unul dintre principalii lui susținători în Occident,  au fost create mai multe scheme de corupție și contrabandă în mărime deosebit de mare.  

Plus la toate, menționează sursele ziarului  «Известия» în MAI al Rusiei, cu susținerea lui Plahotniuc în Rusia  erau livrate ilegal  loturi mari de anabolizante pentru culturiști, în special -   preparate cu metandyenonă. În majoritatea țărilor  civilizate  producerea steroizilor  anabolizanți  este egalată cu drogurile și se pedepsește cu tragerea la răspundere penală.  Însă Moldova este una dintre puținele țări din regiune,  unde aceste mijloace se produc și se comercializează în mod legal,   adică  interesele proprietarilor acestui business profită de un lobby la nivel legislativ.  

Și organele de drept dintr-un șir de țări occidentale  au acumulat numeroase pretenții față de Vladimir Plahotniuc.  Deputatul Bogdan Țărdea   menționează   că între anii 2006 și 2013 fostul lider PDM a fost monitorizat de Interpol. «În a.2013 au fost prezentate dovezi, ce-i drept lipseau de acolo  5-6 pagini. În a.2016 el a fost acuzat de atacuri raider asupra băncilor, în a. 2014 – de furtul miliardelor, în a.2016 – de tentativa de omor a unui politician, în a. 2018- de furtul a 560 mln.dolari, adică  există foarte multe episoade împotriva sa.  Noi sperăm mult că va reveni și că va răspunde pentru crimele sale», - spune Țîrdea

«Dividende nu din aer»

Între timp, deputatul ACUM Dumitru Alaiba  a adresat  Autorității naționale pentru integritate (ANI)  cererea de a  verifica de unde a luat Vladimir Plahotniuc  cel puțin   100 mln.euro, pe care i-a investit în compania  Vanguard International LTD, care anul trecut i-a adus dividende de peste 3 mln.euro.  Din declarația fiscală a lui Plahotniuc reiese că acesta este unicul acționar al companiei date, înregistrate în capitala EAU Abu-Dhabi. Conform raportului  Kroll -2, EAU au fost  unul dintre punctele de destinație al banilor din miliardul de dolari scos din sistemul bancar al Moldovei.  

Dumitru Alaiba presupune că  Plahotniuc n-a indicat în declarațiile anilor precedenți sume  destul de semnificative, care i-au permis să facă  investiții de o așa amploare. Potrivit lui, pe piața internațională randamentul  investițiilor de acest fel  nu poate depăși 2-3%, respectiv putem concluziona că  există un echivalent investițional major de cca 100-150 mln. euro. «Dividendele de peste 3 mln. euro vin nu din aer, ci din investiții  », - subliniază Alaiba.   

Asta în timp ce Vladimir Plahotniuc împreună cu Ilan Șor  se consideră principalii beneficiari ai  furtului miliardului de dolari  din sistemul financiar-bancar al Moldovei. În opinia  ex-premierului Vlad Filat, expusă într-un interviu recent,  persoana de încredere a lui Plahotniuc  Serghei Iaralov  a participat la toate discuțiile  privind  «jaful secolului». «Eu cred că el a fost  centrul  mintal și cel care a desenat această schemă  neverosimilă  și a fost coordonatorul executării ei  », - a declarat Filat.

Autoritatea națională pentru integritate a anunțat că purcede la verificarea  averii personale  și a intereselor deputatului Vladimir Plahotniuc.  De altfel, majoritatea comentatorilor  au o atitudine foarte sceptică față de activitatea ei.  Anterior, în campania electorală din ajunul alegerilor parlamentare, aceeași autoritate a eliberat certificate de integritate și lui V.Plahotniuc, și lui C.Țuțu, și lui I.Șor, în adresa cărora  în spațiul public au fost sonorizate numeroase  declarații care atestau probleme  ce țin de respectarea legii.  În opinia experților,  ANI s-a dovedit a fi o instituție de ochii lumii, care imita  verificarea averilor și intereselor demnitarilor sus-puși.  

Arestul și înstrăinarea activelor

În paralel, sub presiunea noii puteri, oamenii legii  au intensificat activitățile de  sechestrare a averii persoanelor  implicate în escrocheriile bancare, inclusiv a activelor  lui V.Plahotniuc.  S-a dovedit că raportul Kroll-2 constă din trei părți, două dintre care – secrete, menite doar procuraturii. Anume în ele  a fost ascuns numele lui Vladimir Plahotniuc,  care figurează printre principalii beneficiari ai  escrocheriei.  Kroll-2 numește șase companii legate de Plahotniuc : Finpar Invest SRL, OTIV Prime Holding BV, Gemenii SA (casa de comerț) Prime Management SRL (lichidată anul trecut  ), ICS Prime TV și Basconslux SRL. Faptul că în raport apar companii afiliate lui Plahotniuc a fost confirmat și de fostul procuror general Eduard Harunjen. 

Potrivit  RISE-Moldova, printre proprietățile arestate există mai multe imobile înregistrate de Finpar Invest LLC, inclusiv hotelul de 5 stele Nobil, evaluat la suma de   40 mln.lei. Alte active Finpar, aflate în vizorul  oamenilor legii, de facto se află în curtea hotelului Nobil. Este vorba despre un apartament și mai multe încăperi comerciale cu suprafața de cca 1000 m.p. S-au aplicat sechestre nu doar imobilele   Finpar, dar și conturile companiei.    

Concomitent, au apărut  informații despre arestarea studiourilor și echipamentelor  posturilor TV   Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Channel 3, precum și a posturilor radio   Publika FM și Muz FM, amplasate în clădirea – proprietate Finpar Invest. Studiourile ocupă o suprafață de cca   8 mii м² și costă 30 mln.lei. Însă ulterior această informație a fost  dezmințită de  instituțiile media. În declarația lor se spune că sechestrul aplicat pe clădire nu poate influența activitatea arendașilor și nu are legătură directă cu ei.  

Totuși, V.Plahotniuc a reușit să perfecteze  tranzacțiile de înstrăinare a  imobilelor din str. Bulgărească din Chișinău, care au fost comercializate la  21 iunie – cu trei zile înainte ca el să elibereze fotoliul de președinte PDM.  Conform portalului  anticoruptie.md,  este vorba despre trei încăperi nelocuibile cu suprafața de   134,6 м², 23,2 м² și 23 м², și de apartamentul cu suprafața de 234,8 м². Noul proprietar al imobilului a devenit Andrian Candu,  ex-spicherul parlamentului și finul lui Plahotniuc. Potrivit lui, el a cumpărat apartamentul pe care îl închiria de mai mulți ani, iar suma tranzacției a fost de   4 mln.lei.

Recent deputații au votat pentru o rezoluție care, în opinia experților, se referă în special la averile lui Plahotniuc și Șor, precum și anturajul lor.  În ea parlamentul recomandă  Centrului național de combatere a corupției, Agenției  pentru returnarea proprietăților obținute pe căi ilegale și Procuraturii anticorupție să  sechestreze  de la persoanele implicate activele obținute prin fraudarea sistemului bancar. Documentul  presupune stoparea oricăror operații și tranzacții ce țin de aceste active, și inițierea unor acțiuni civile  în interesul statului, pentru repararea prejudiciilor. 

Autoritățile vor cere extrădarea

Despre aceea că V.Plahotniuc a părăsit teritoriul țării așa și nu se cunoaște exact.  Instituțiile responsabile  nu pot oferi informații clare în chestiunea dată.   Din spusele președintelui Igor Dodon , Plahotniuc și Șor  foloseau  ieșiri  separate din Aeroportul Internațional Chișinău : fără verificarea bagajelor și a actelor.  Șeful statului menționează că  eu aveau mai multe pașapoarte  pe nume diferite și posibilitatea de a  ajunge la avion cu mașina ocolind  orice controale, și a decola.   

Majoritatea comentatorilor crede că V.Plahotniuc nu va mai reveni în politica moldovenească. Vicepremierul Andrei Năstase, ministru al internelor,  spune, că fostul lider PDM nu va apare în Moldova, deoarece «știe că va fi încătușat». Șeful MAI este convins că Plahotniuc va fi lipsit de imunitate parlamentară  «pentru uzurparea puterii în stat  » și alte acțiuni ilegale.  

Recent un șir de publicații mass-media au  vorbit despre aceea că el a cerut azil politic în SUA.  Totuși,   Moldova contează pe faptul că autoritățile americane îl vor extrăda pe Plahotniuc dacă va exista un mandat internațional de arestare și dovezi de implicare a lui în   «jaful secolului» sau orice altă crimă.  Deputatul Mihail Popșoi amintește, că  astfel de asigurări au dat reprezentanții oficiali ai SUA și alți parteneri externi.  

«Este necesar să fie documentate toate  acțiunile ilegale ale lui V.Plahotniuc, iar următorul pas va fi  cererea de extrădare a lui.  O echipă formată din procurori serioși desigur va putea  prezenta rapid probele  », - a spus  Maia Sandu într-un interviu. Premierul a menționat  că  fostul lider al democraților a comis numeroase ilegalități pentru care trebuie să poarte răspundere.  Potrivit ei,  oamenii legii își vor intensifica activitatea, inclusiv vor  expedia cereri în adresa altor țări, imediat după ce va fi numit un procuror interimar responsabil.      

Ion Munteanu

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load