Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Țara oligarhului. Cum și-a cîștigat averea Vlad Plahotniuc (Partea 2)

30 iul. 2019,, 18:17   Politică
17953 7

(Sfîrșit. Începutul - la 29.07.2019)

Prin lipsa de scrupule în alegerea mijloacelor de obținere a scopurilor, fostul lider al Partidului democrat Vladimir Plahotniuc a provocat o reacție negativă nu doar în interiorul țării, dar și peste hotarele ei. Noile autorități numesc criminal sistemul administrării de stat, instaurat pe timpul lui .

Deși după demisionarea guvernului controlat de el Plahotniuc a părăsit țara, guvernul Maia Sandu crede că oligarhul va fi extrădat, dacă va exista un mandat internațional de arestare și dovezi de implicare a lui în «jaful secolului» sau oricare altă crimă. Cei din guvern cred că investigarea activității lui Vladimir Plahotniuc, care i-a permis acestuia să obțină profituri financiare ilegale și să se mențină la putere, va fi mai productivă după numirea unui procuror interimar mai responsabil.

Gestionarea unui sindicat al drogurilor

Peste hotare, organele de aplicare a legii numesc încă o presupusă sursă de venituri a lui Vladimir Plahotniuc. La 26 iunie, Departamentul investigații al MAI din Rusia l-a acuzat în lipsă, că ar conduce un sindicat al drogurilor – o comunitate criminală transnațională, care a organizat o filieră de livrare a hașișului din Africa de Nord în UE și țările CSI. Cei din MAI concretizează, că reprezentanții grupării criminale conduse de Plahotniuc erau implicați și în «trafic de persoane, proxenetism, omoruri la comandă, atacuri raider asupra băncilor și întreprinderilor, furturi din sistemul financiar – bancar ».


Plahotniuc este învinuit în 28 episoade de contrabandă cu droguri și comercializarea lor în măsură deosebit de mare. În perioada august, 2012 – iunie, 2019 în cadrul operațiunii speciale «Spărtura din Perinei» polițiștii din Rusia, Moldova, Belarus și Spania au tras la răspundere penală peste 60 de participanți la sindicatul drogurilor lui Plahotniuc și au confiscat mai bine de o tonă de hașiș. În Spania, în cadrul unei operațiuni comune a serviciilor speciale ruse și spaniole, au fost confiscate cca șase tone. În acest dosar, tot în lipsă, a fost învinuit și fostul deputat PDM Constantin Țuțu, care în opinia departamentului rusesc exercita controlul asupra sindicatului de droguri.

Declarația MAI al FR susține că Plahotniuc acționa «în scopul îmbogățirii personale», folosind «posibilitățile de a influența situația politică și organele puterii de stat cu utilizarea metodelor criminale ». Organele de drept din Rusia susțin că dispun de dovezi convingătoare, inclusiv confirmarea unei întrevederi personale a lui Plahotniuc cu liderii criminali «pentru a discuta volumul presupuselor livrări de hașiș, cheltuielile de achiziționare, tranzit și păstrare a lui, prețul de comercializare și cotele profitului său personal ».

În versiunea anchetei, Vladimir Plahotniuc «utiliza metode criminale de influență, îndreptate împotriva celor care i se opuneau, a obținut o influență semnificativă în mediul criminal prin monopolizarea sistemului energetic și a mass-mediei din țară, a creat și a condus Partidul democrat și astfel a obținut o influență semnificativă asupra autorităților publice din Moldova și în scopul îmbogățirii personale oferea protecție diverselor organizații criminale ».

De la «landromat» la anabolizante

Nu este prima acuzare a lui Plahotniuc în Rusia. În februarie, curent, MAI i-a numit pe Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon organizatori ai schemei moldovenești prin care din Rusia au fost scoase peste 37 mlrd. ruble. Conform datelor anchetei, pe parcursul anilor 2013–2014 membrii comunității criminale «în baza unor motive fictive și documente false» transferau bani din conturile companiilor controlate de ei SA «Банк «Западный» și SA «Русский земельный банк» în conturile Moldindconbank și a altor organizații străine sub pretextul comercializării valutei. Mijloacele primite în ruble erau retrase din conturile corespondente ale băncilor rusești și transferate la Moldindconbank în baza unor verdicte false ale instanțelor judiciare moldovenești în favoarea unor cetățeni și companii străine.

Însuși Plahotniuc neagă orice implicare în afacerile cu droguri și schemele moldo-ruse de scoatere a banilor din țară. Pe pagina sa socială el a făcut o postare în care a legat dosarele penale cu activitatea sa politică. Plahotniuc a numit acuzațiile organelor de drept din Rusia «fantezii», «persecuții politice » și «o încercare de a pune presiuni pentru a-l intimida ».

Între timp, potrivit mass-media, și alte scheme internaționale ilegale au ajutat oligarhul moldovean să-și umple buzunarele. Recent premierul Maia Sandu, spre exemplu, a comunicat, că în urma unei înțelegeri dintre V.Plahotniuc și ex-președintele ucrainean Petro Poroșenco, cunoscut ca partener de afaceri al fostului lider PDM și unul dintre principalii lui susținători în Occident, au fost create mai multe scheme de corupție și contrabandă în mărime deosebit de mare.

Plus la toate, menționează sursele ziarului «Известия» în MAI al Rusiei, cu susținerea lui Plahotniuc în Rusia erau livrate ilegal loturi mari de anabolizante pentru culturiști, în special - preparate cu metandyenonă. În majoritatea țărilor civilizate producerea steroizilor anabolizanți este egalată cu drogurile și se pedepsește cu tragerea la răspundere penală. Însă Moldova este una dintre puținele țări din regiune, unde aceste mijloace se produc și se comercializează în mod legal, adică interesele proprietarilor acestui business profită de un lobby la nivel legislativ.

Și organele de drept dintr-un șir de țări occidentale au acumulat numeroase pretenții față de Vladimir Plahotniuc. Deputatul Bogdan Țărdea menționează că între anii 2006 și 2013 fostul lider PDM a fost monitorizat de Interpol. «În a.2013 au fost prezentate dovezi, ce-i drept lipseau de acolo 5-6 pagini. În a.2016 el a fost acuzat de atacuri raider asupra băncilor, în a. 2014 – de furtul miliardelor, în a.2016 – de tentativa de omor a unui politician, în a. 2018- de furtul a 560 mln.dolari, adică există foarte multe episoade împotriva sa. Noi sperăm mult că va reveni și că va răspunde pentru crimele sale», - spune Țîrdea

«Dividende nu din aer»

Între timp, deputatul ACUM Dumitru Alaiba a adresat Autorității naționale pentru integritate (ANI) cererea de a verifica de unde a luat Vladimir Plahotniuc cel puțin 100 mln.euro, pe care i-a investit în compania Vanguard International LTD, care anul trecut i-a adus dividende de peste 3 mln.euro. Din declarația fiscală a lui Plahotniuc reiese că acesta este unicul acționar al companiei date, înregistrate în capitala EAU Abu-Dhabi. Conform raportului Kroll -2, EAU au fost unul dintre punctele de destinație al banilor din miliardul de dolari scos din sistemul bancar al Moldovei.

Dumitru Alaiba presupune că Plahotniuc n-a indicat în declarațiile anilor precedenți sume destul de semnificative, care i-au permis să facă investiții de o așa amploare. Potrivit lui, pe piața internațională randamentul investițiilor de acest fel nu poate depăși 2-3%, respectiv putem concluziona că există un echivalent investițional major de cca 100-150 mln. euro. «Dividendele de peste 3 mln. euro vin nu din aer, ci din investiții », - subliniază Alaiba.

Asta în timp ce Vladimir Plahotniuc împreună cu Ilan Șor se consideră principalii beneficiari ai furtului miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar al Moldovei. În opinia ex-premierului Vlad Filat, expusă într-un interviu recent, persoana de încredere a lui Plahotniuc Serghei Iaralov a participat la toate discuțiile privind «jaful secolului». «Eu cred că el a fost centrul mintal și cel care a desenat această schemă neverosimilă și a fost coordonatorul executării ei », - a declarat Filat.

Autoritatea națională pentru integritate a anunțat că purcede la verificarea averii personale și a intereselor deputatului Vladimir Plahotniuc. De altfel, majoritatea comentatorilor au o atitudine foarte sceptică față de activitatea ei. Anterior, în campania electorală din ajunul alegerilor parlamentare, aceeași autoritate a eliberat certificate de integritate și lui V.Plahotniuc, și lui C.Țuțu, și lui I.Șor, în adresa cărora în spațiul public au fost sonorizate numeroase declarații care atestau probleme ce țin de respectarea legii. În opinia experților, ANI s-a dovedit a fi o instituție de ochii lumii, care imita verificarea averilor și intereselor demnitarilor sus-puși.

Arestul și înstrăinarea activelor

În paralel, sub presiunea noii puteri, oamenii legii au intensificat activitățile de sechestrare a averii persoanelor implicate în escrocheriile bancare, inclusiv a activelor lui V.Plahotniuc. S-a dovedit că raportul Kroll-2 constă din trei părți, două dintre care – secrete, menite doar procuraturii. Anume în ele a fost ascuns numele lui Vladimir Plahotniuc, care figurează printre principalii beneficiari ai escrocheriei. Kroll-2 numește șase companii legate de Plahotniuc : Finpar Invest SRL, OTIV Prime Holding BV, Gemenii SA (casa de comerț) Prime Management SRL (lichidată anul trecut ), ICS Prime TV și Basconslux SRL. Faptul că în raport apar companii afiliate lui Plahotniuc a fost confirmat și de fostul procuror general Eduard Harunjen.

Potrivit RISE-Moldova, printre proprietățile arestate există mai multe imobile înregistrate de Finpar Invest LLC, inclusiv hotelul de 5 stele Nobil, evaluat la suma de 40 mln.lei. Alte active Finpar, aflate în vizorul oamenilor legii, de facto se află în curtea hotelului Nobil. Este vorba despre un apartament și mai multe încăperi comerciale cu suprafața de cca 1000 m.p. S-au aplicat sechestre nu doar imobilele Finpar, dar și conturile companiei.

Concomitent, au apărut informații despre arestarea studiourilor și echipamentelor posturilor TV Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Channel 3, precum și a posturilor radio Publika FM și Muz FM, amplasate în clădirea – proprietate Finpar Invest. Studiourile ocupă o suprafață de cca 8 mii м² și costă 30 mln.lei. Însă ulterior această informație a fost dezmințită de instituțiile media. În declarația lor se spune că sechestrul aplicat pe clădire nu poate influența activitatea arendașilor și nu are legătură directă cu ei.

Totuși, V.Plahotniuc a reușit să perfecteze tranzacțiile de înstrăinare a imobilelor din str. Bulgărească din Chișinău, care au fost comercializate la 21 iunie – cu trei zile înainte ca el să elibereze fotoliul de președinte PDM. Conform portalului anticoruptie.md, este vorba despre trei încăperi nelocuibile cu suprafața de 134,6 м², 23,2 м² și 23 м², și de apartamentul cu suprafața de 234,8 м². Noul proprietar al imobilului a devenit Andrian Candu, ex-spicherul parlamentului și finul lui Plahotniuc. Potrivit lui, el a cumpărat apartamentul pe care îl închiria de mai mulți ani, iar suma tranzacției a fost de 4 mln.lei.

Recent deputații au votat pentru o rezoluție care, în opinia experților, se referă în special la averile lui Plahotniuc și Șor, precum și anturajul lor. În ea parlamentul recomandă Centrului național de combatere a corupției, Agenției pentru returnarea proprietăților obținute pe căi ilegale și Procuraturii anticorupție să sechestreze de la persoanele implicate activele obținute prin fraudarea sistemului bancar. Documentul presupune stoparea oricăror operații și tranzacții ce țin de aceste active, și inițierea unor acțiuni civile în interesul statului, pentru repararea prejudiciilor.

Autoritățile vor cere extrădarea

Despre aceea că V.Plahotniuc a părăsit teritoriul țării așa și nu se cunoaște exact. Instituțiile responsabile nu pot oferi informații clare în chestiunea dată. Din spusele președintelui Igor Dodon , Plahotniuc și Șor foloseau ieșiri separate din Aeroportul Internațional Chișinău : fără verificarea bagajelor și a actelor. Șeful statului menționează că eu aveau mai multe pașapoarte pe nume diferite și posibilitatea de a ajunge la avion cu mașina ocolind orice controale, și a decola.

Majoritatea comentatorilor crede că V.Plahotniuc nu va mai reveni în politica moldovenească. Vicepremierul Andrei Năstase, ministru al internelor, spune, că fostul lider PDM nu va apare în Moldova, deoarece «știe că va fi încătușat». Șeful MAI este convins că Plahotniuc va fi lipsit de imunitate parlamentară «pentru uzurparea puterii în stat » și alte acțiuni ilegale.

Recent un șir de publicații mass-media au vorbit despre aceea că el a cerut azil politic în SUA. Totuși, Moldova contează pe faptul că autoritățile americane îl vor extrăda pe Plahotniuc dacă va exista un mandat internațional de arestare și dovezi de implicare a lui în «jaful secolului» sau orice altă crimă. Deputatul Mihail Popșoi amintește, că astfel de asigurări au dat reprezentanții oficiali ai SUA și alți parteneri externi.

«Este necesar să fie documentate toate acțiunile ilegale ale lui V.Plahotniuc, iar următorul pas va fi cererea de extrădare a lui. O echipă formată din procurori serioși desigur va putea prezenta rapid probele », - a spus Maia Sandu într-un interviu. Premierul a menționat că fostul lider al democraților a comis numeroase ilegalități pentru care trebuie să poarte răspundere. Potrivit ei, oamenii legii își vor intensifica activitatea, inclusiv vor expedia cereri în adresa altor țări, imediat după ce va fi numit un procuror interimar responsabil.

Ion Munteanu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?