X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

De ce copiii în ziua de azi nu citesc cărți și cum să luptăm cu acest fenomen

17 apr. 2021,, 10:00 (reactualizat 11 feb. 2022,, 18:03)   Analitică
19751 2

De ce în prezent elevilor nu le place să citească? Cum să le cultivi dragostea pentru citit? Și de ce unora le par interesante aventurile eroilor din carte, iar altora le vine să adoarmă deasupra cărții? Acestea sînt întrebările la care a dat răspuns jurnalista, mama a doi copii, Evghenia Borodina.

Principalul motiv pentru atitudinea rece a elevilor față de lectură este faptul că ei nu-și văd părinții cu cartea în mînă. În familiile în care copiii sînt educați de televizor și de tabletă, iar părinții nu ies din rețelele sociale, nu putem vorbi despre dragostea față de literatură. Citirea își pierde valoarea în ochii copiilor, ai căror părinți fac spațiu în casă din contul rafturilor cu cărți.

Acum, principalul argument în favoarea respingerii cărților - de ce mai este nevoie de aceste cărți care adună praf, atunci cînd există cărți electronice. Și disputele dintre susținătorii cărților tipărite și a celor electronice sînt mai furioase decît confruntarea între adversarii politici. Apărătorii abordării de modă veche a lecturii sînt sfătuiți să cumpere jucării din lemn copiilor și, în general, să se întoarcă în Epoca de piatră. Iubitorii cărților de hîrtie (eu sînt de partea lor) cred că un cititor adevărat crește printre cărțile obișnuite, tipărite. Astfel de publicații ar trebui să existe în casă, în ciuda realizărilor tehnice.

Confortul este creat nu de pereții goi cu rapoarte foto înrămate, ci de rafturile cu cărți de la podea la tavan. Cotoarele roase, coperțile lipite, edițiile citite pînă la găuri cu pagini îngălbenite sînt mai importante decît un ecran nou pe tot peretele. Copilul nu va considera cititul drept ceva important dacă nu crește printre cărți. Un astfel de elev nu va fi interesat nici de lucrările în format electronic - în drum spre text, va rămîne pe rețelele de socializare.

Desigur, nu putem da timpul înapoi. Și nu este vorba despre interzicerea gadget-urilor și folosirea doar a textelor tipărite. Toate sursele de informații – și cele electronice, și cele tipărite - ar trebui să se completeze reciproc.


Și totuși, dispozitivele iau locul cărților de hîrtie, ocupînd cea mai mare parte a timpului elevilor. Lectura nu mai este principala formă de petrecere a timpului liber, ca în perioada bunicilor. Concurenții cuvîntului tipărit au devenit, de exemplu, videoclipurile de pe internet. Și copiii încearcă să scrie comentarii literare citind rezumatul operei pe Internet.

Programele de divertisment, jocurile pe internet și desenele animate atrag și atenția copiilor mici. Acum adulților le este mai ușor să lase copilul "sub supravegherea" televizorului, decît să-și petreacă timpul citind împreună. În timp ce copilul urmărește un desen animat sau se distrează pe tabletă, mama poate bea ceai, spală vasele, sună un prieten sau postează fotografii pe rețeaua de socializare. Dar cu cartea nu te poți relaxa așa. Trebuie să citești, să te uiți și să comentezi imaginile, să rogi copilul să povestească, să răspunzi la întrebările lui. Și mamele urmează calea cu cea mai mică rezistență.

Părinții caută sfaturi despre cum să impună elevii să citească. Dar trebuie să vă întrebați cum să atrageți copilul la lectură. Secretul este simplu - cititorul trebuie crescut din fașă. Recitați copiilor poeziile pe care vi le amintiți din copilărie. Vocea mamei și ritmul fascinant al poeziilor calmează și distrează copiii. Cînd puteți deja ține copilul așezat în brațe, faceți-i cunoștință cu cărțile ilustrate. Va fi mai bine dacă paginile și coperțile cîrților vor fi dure, deoarece la început copiii preferă să roadă la propriu granitul științei. Cea mai populară lectură pentru copiii sub vîrsta de un an – poezii hazlii, ciclul "Jucării" de Agnia Barto, poezii de Marșak și Ciukovski. Copiii mici iubesc cînd o carte le este citită de mai multe ori la rînd. Recordul meu cu fiul cel mare - am citit o lucrare destul de mare de 20 de ori într-o zi.

Copiii sînt atrași rapid în procesul de citire. Ca bonusuri – vorbire timpurie, memorie excelentă, gîndire imaginativă, abilități de citire încă de la vîrstă preșcolară și, bineînțeles, dragoste pentru cărți.

Înscrieți preșcolarul la bibliotecă – obținerea unui permis la bibliotecă va fi un eveniment pentru el. Lăsați copilul să meargă printre rafturi și să aleagă el singur ce îi place. Atmosfera bibliotecii este de așa natură, încît copiii iubesc să se întoarcă aici.

Cea mai răspîndită modalitate de a cultiva copilului dragoste pentru lectură este să începeți să citiți cu voce tare o carte interesantă, iar apoi să vă opriți, invocînd lipsa de timp. Acest truc al bunicilor noștri nu și-a pierdut actualitatea pe parcursul anilor și funcționează perfect. De asemenea, puteți spune copilului că și dvs. vă este foarte interesant să aflați cum se va termina istoria, dar nu vă puteți rupe de la gătit sau de la spălarea veselei. Și cereți-i lui să vă citească cu voce tare.

Dăruiți copiilor cărți. La o vîrstă fragedă ei apreciază foarte mult astfel de daruri. Dar, cu timpul, unii părinți pierd această tradiție, considerînd că cu o carte acum nu mai poți surprinde pe nimeni, dar păcat. Neapărat semnați cărțile ca amintire în cinstea unui eveniment semnificativ.

Adolescenților le puteți explica că citirea cărților în vremurile nostre este totuși la modă. Citirea nu este doar o petrecere a timpului liber și o sursă de informații, ci un stil special, de fapt apartenența la un cerc ales. Probabil ați observat că oameni celebri, oameni de știință și artiști iubesc să ofere interviuri pe fundalul rafturilor de cărți.

Păstrați cărțile. În familia noastră există o tradiție - să salvăm cărțile scoase în scara blocului de vecini. Din păcate, uneori nepoții și strănepoții proprietarilor de biblioteci bune aruncă această moștenire de care nu mai au nevoie. Noi luăm aceste volume ca pe niște pisici abandonate. Unele cărți rămîn în biblioteca casei, altele le trimitem la țară. Copiii se bucură de ele ca de niște noi prieteni.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?