Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Ce rol are Moldova în noua redistribuire geopolitică?

21 iul. 2021,, 10:00 (reactualizat 21 iul. 2021,, 18:00)   Analitică
8650 15

În ultimul timp, evenimentele din lume uimesc prin intensitate și viteza cu care se schimbă situația. Nu demult, după întrevederea dintre președinții Rusiei și SUA, confruntarea dură dintre cele două țări s-a atenuat oarecum. Au apărut contururile unor acțiuni coordonate ale departamentelor de externe din SUA și Federația Rusă.

Nu putem spune ce înțelegeri de culise au făcut cei doi conducători ai celor mai mari state din lume în cadrul întrevederii din Geneva, dar putem constata accelerarea schimbărilor geopolitice în spațiul planetar. Forțele care în unele țări aveau o atitudine pozitivă față de Rusia și sprijinul ei, își pierd influența. Se referă și la Moldova, în care alegerile parlamentare au schimbat foarte multe, și la evenimentele politice din RSA , și la criza politică din Cuba.

Cuba nu mai este roșie?

Se știe, că în ultimii 60 de ani Republica Cuba s-a aflat în sfera de influență sovietică, apoi – rusească. În același timp, ea se afla într-o izolare politică și economică din partea SUA. Președintele Barak Obama a încercat să tempereze cumva ardoarea elitei americane, el a atenuat puțin duritatea relațiilor dintre SUA și Cuba, le-a mutat într-un plan politc ceva mai diferit, la un nou nivel. În Cuba au început niște schimbări economice, politice, dar în linii mari această țară socialistă era tot surdă la schimbările din lume și se transforma treptat într-un stat provincial din America Centrală. Democrația socialistă, construită de familia Kastro, de la Fidel Kastro la Raul Kastro, a transformat această țară prosperă altă dată în una dintre cele mai sărace de pe continent. Țara și regimul era menținut numai de puterea dură și suprimarea oricărei mișcări de opoziție.

Și iată că unul dintre ultimele state ortodox-socialiste din lume și unul dintre puținele state pro-socialiste de pe emisfera vestică trosnește din încheieturi, căci oamenii au ieșit în stradă pe fondalul crizei social-economice și politice. Pentru prima oară în ultimele decenii cetățenii Cubei au pornit protestele sociale împotriva actualei conduceri de la Havana. Viitorul va arăta cu ce se vor solda ele, dar ținem să menționăm, că lucrurile aici nu-s chiar așa de simple.


Vom mai sublinia odată, că după întrevederea de la Geneva a început o nouă etapă în redistribuirea lumii și a structurii geopolitice globale. Partida de șah globală se transformă într-o confruntare dură, în care jucătorii sacrifică uneori figurile-cheie pentru a obține superioritatea pe alte pătrățele ale tablei mondiale de șah. Într-o perspectivă politică, aceste gambituri de sacrificiu ne oferă posibilitatea să conștientizăm că procesul este creat de om. Treptat, Cuba părăsește sfera de influență a Rusiei și posibil în viitorul apropiat se va ciocni de evenimente revoluționare dure. Pentru America Latină și cea Centrală acest șoc colosal va provoca o schimbare geopolitică în emisfera vestică, căci Cuba a fost și este unul dintre puținele state, care nu se află în sfera de influență a politici Washingtonului. Schimbarea esenței politice și economice a acestui important portavion, care putea deveni cap de pod al influenței rusești sau chineze în emisfera vestică, împreună cu Nicaragua și Venezuela, este o lovitură semnificativă dată blocului Moscova-Beijing. Desigur, este un eveniment neordinar, care ne permite să presupunem că între anumite sfere de influență ale celor mai mari forțe din lume există o înțelegere.

Să trăiești pe o ruptură sau pe o apropiere?

De această sferă ține și schimbarea situației politice în Moldova, căci zdrobirea blocului comuniștilor și socialiștilor nu este motivată de preferințele politice și ideologice reale ale cetățenilor, da este urmarea aplicării unor tehnologii politice grosolane, dar eficiente (discreditarea oponenților și lozincile despre combaterea corupției) . Desigur, el era departe de forța pe care o avea PCUS în URSS, sau de puterea Partidului comunist din China, totuși era un actor politic semnificativ și avea sprijinul maselor largi ale populației .

Victoria forțelor prooccidentale liberale într-adevăr reflectă o deviere în conștiința publică a cetățenilor Moldovei, interesul lor pentru o apropiere de Uniunea Europeană. Pe acest fondal, e de menționat următoarele. Reieșind din situația geopolitică a Moldovei, reieșind din faptul că prăpastia dintre Vest și Est trece chiar pe teritoriul ei, putem spune că pentru statul nostru problematic nu este avantajos să se afle la hotarele acestor civilizații. Orice prezență pe linia rupturilor politice, orice aflare a țării noastre la periferie, unde de o parte este Europa, de cealaltă – civilizația eurasiatică, nu aduce Moldovei nici careva preferințe ontologice, nici avantaje politice, economice sau sociale. Mai mult, ne-a demonstrat-o și istoria Europei, să trăiești la hotarul civilizațiilor întotdeauna este dureros, iar pentru Moldova - egal cu moartea. Unica variantă actuală eficientă posibilă pentru Moldova este apropierea dintre Rusia și UE. Ne referim aici și la relațiile politice reciproce între UE și FR, dar și la relațiile economice dintre două spații geopolitice mari. Numai în acest caz Republica Moldova poate găsi acea nișă geopolitică, în care ea, o țară cu populație multinațională, va deveni un pod peste ruptura geopolitică. De facto, acea formațiune statală și politică, care va apropia, și nu va îndepărta importantele spații geopolitice.

Căci noi înțelegem perfect, că odată și odată confruntarea se va termina, căci civilizația eurasiatică și cea europeană au multe în comun : încă de la reformatorul Petru I soarta istortică a Rusiei era asociată cu Europa, cu econoimia, știința, cultura europeană. Așa este, le place sau nu diverșilor spoileri politici! Secole în șir, de la lojele masonice, proiectele culturale comune, problemele politice la realitățile economice Rusia a fost în același harnașament cu Europa pe toate direcțiile etice, economice și sociale de bază. De aceea pentru Moldova este foarte periculoasă amplasare la hotar, căci în interesul ei este doar apropierea dintre aceste două forțe mondiale principale, și am vrea să credem că acesta este și interesul establishment-ului nostru politic. Iată de ce azi este extrem de important ca Moldova să lucreze anume pentru apropiere, și să nu-și asume misiunea de curator politic în această situație istorică dificilă.

Esența activității elitei politice trebuie să fie activitatea de apropiere a acestor două spații geopolitice. Noi trebuie să avem conștiință intelectuală și să ne pătrundem de importanța acestei idei, care obligator trebuie să devină dominanta viziunii noastre civilizaționale și istorice, a cugetării politice, de care trebuie să se conducă elita noastră politică, culturală, științifică și economică. Dacă dorește să supraviețuiască în timpurile dificile de Final al Istoriei. Doar după ce ne vom ridica deasupra tuturor coliziilor de moment, a problemelor și confruntărilor care au azi loc în Eurasia, după ce vom înțelege că de la Dublin la Vladivostok Europa este un singur spațiu reciproc avantajos pentru toți, doar atunci vom determina viitorul statalității noastre.

Conform principiului «împarte și domină»

Și o ultimă, dar foarte importantă circumstanță pentru determinarea esenșei situației noastre istorice și geopolitice. Anterior, în alte studii, am scris în mod repetat că matrița politică a lumii moderne ca sistem geopolitic închis este pe deplin reglementată, planificată și dirijată. Pe acest spațiu istoric nu-s posibile careva acțiuni haotice. Toți actorii principali ai lumii moderne într-o măsură sau alta depind de conducerea mondială, ascunsă de privirea profanilor, și de acele sarcini geopolitice, care au fost puse în fața lor de mai sus. Viziunea asupra confruntării totale, sponsorizate și inițiate de mai multe centre intelectuale și conspirologice, este următoarea.

Acest război inter-civilizațional, reluarea și reanimarea războiului rece este un proces total motivat și reglementat. Forțele politice destructive din diverse tabere și de pe culmea piramidei inițiatice de elită demult tensionează, abil și artificial, relațiile dintre SUA și Rusia, UE și Rusia, căci vor să conducă conform principiului «împarte și domină». Sursa acestei molime politice, cunoscută demult celor inițiați, se află în anumite structuri supra-naționale ascunse în spatele cortinei istoriei, și pentru care scopul asmuțirii statelor puternice este distrugerea identității lor naționale și de stat, reducerea influenței lor geopolitice în lume.

Concentrarea pe propriile probleme și în același timp fracționarea lumii în mai multe spații civilizaționale care se confruntă între ele – iată tragedia și problema cea mai mare a lumii moderne. Aceste lucruri au fost spuse încă în lucrările sociologului și politologului american Samuel Huntington și ale istoricului și sociologului englez Arnold Toynbee.

În toate acestea se face simțită influența totală a Britaniei, dat fiind că în ultima jumătate de secol în spatele istoriei profanate analistul interesat va vedea rolul establishment-ului londonez, care istoricește este unul dintre actorii-cheie în acea partidă mondială de șah, care se numește Timpurile Noi.

Sub ochii noștri, după summit-ul din iunie al conducătorilor principalelor state ale lumii, Britania a reluat proiectul restabilirii forței istorice, care acum va fi construită în baza Comunității Britanice. Această Comunitate va deveni în cel mai scurt timp una dintre cele mai importante forțe politice din lume. Îndrăznim să presupunem, că aceasta va fi cea mai puternică, dat fiind că totul depinde doar de situația din familia regală și de aceea cine va urca pe cel mai puternic tron din lume după Elisaveta II, regina Marii Britanii, suverana Regatului Unit, a Australiei, Canadei, Noii Zeelande și altor zece țări din lume. Multe depind de City of London, unde astăzi este concentrată poate cea mai puternică structură politico-economică, mistico-inițiatică supra-statală, care în esență este centrul intelectual al formării piramidei guvernului mondial. Anume acolo trebuie căutate rădăcinile actualelor evenimente, rădăcinile zdruncinării lumii în viitorul apropiat, rădăcinile planurilor totalitare ale celor din spatele cortinei mondiale, pe care potentații lumii ni le-au pregătit pe fondalul pandemiei provocate cu bună știință.

Însă chiar și acestor planuri li se poate opune rezistență, dacă elitele își consolidează interesele naționale și publice, și exprimă interesele popoarelor lor, fără a se supune orbește indicațiilor cuiva.

Veaceslav Matveev

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?