COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce urmează după ce OMS a declarat pandemie de coronavirus la nivel mondial

Ce urmează după ce OMS a declarat pandemie de coronavirus la nivel mondial

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis, miercuri, că situaţia generată de noul coronavirus este pandemie, în contextul în care s-au înregistrat cazuri de infecții în aproape toate țările lumii.

Potrivit OMS, o pandemie este răspîndirea la nivel mondial a unei noi boli și apare atunci cînd un virus apare și se răspîndește în întreaga lume, iar majoritatea oamenilor nu au imunitate la el.

Virusurile care au provocat pandemii din trecut provin de obicei de la virusuri gripale animale.

Conform planului OMS pentru pregătirea pandemiei, după declararea acesteia, guvernele naționale trebuie să se asigure de „mobilizarea completă a sistemelor de sănătate, a instalațiilor și mobilizarea angajaților din sistemul medical național”, relatează Mediafax.


De asemenea, OMS transmite că trebuie să „distribuie echipament de protecție” și să „distribuie antivirale și alte materiale medicale în conformitate cu planurile naționale".

Cînd OMS a declarat o pandemie pentru focarul de gripă H1N1 în 2009, decizia a fost criticată de unele țări, care au considerat că decizia a provocat panică inutilă, scrie The Guardian.

Ea a dus la pierderea financiare din cauza cheltuielilor pentru vaccinuri pentru o tulpină de gripă care s-a dovedit a fi ușoară și relativ ușor de controlat.

Care este impactul economic al unei pandemii

Potrivit Băncii Mondiale, costul global anual al pandemiilor, de la cele moderate pînă la cele severe, este de aproximativ 570 miliarde de dolari americani sau 0,7 la sută din veniturile lumii.

Care sînt celelalte pandemii din istorie: Gripa H1N1 (gripa porcină) din 2009, HIV (1981), Gripa spaniolă (1918), Ciuma bubonică (1347), Variola (1870)

Cînd a fost ultima pandemie?

Ultima pandemie a fost în 2009 pentru pandemia de gripă H1N1 care a ucis sute de mii de oameni la nivel global.

„Acesta a fost detectat mai întîi în Statele Unite și s-a răspîndit rapid în Statele Unite și în lume”, a spus Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, potrivit The Guardian.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load