COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Moldova va primi 70 de milioane de dolari pentru un proiect de dezvoltare a sistemului electric

Moldova va primi 70 de milioane de dolari pentru un proiect de dezvoltare a sistemului electric

Consiliul Directorilor executivi al Băncii Mondiale a decis să acorde Moldovei un împrumut în sumă de 70 milioane de dolari SUA pentru Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic, impelementarea căruia va consolida capacitatea și fiabilitatea distribuției locale a energiei în Moldova, transmite Noi.md.

Potrivit Băncii Mondiale,roiectul va consolida capacitatea și fiabilitatea distribuției locale a energiei în Moldova și va sprijini interconectarea viitoare a sistemului de energie electrică a Moldovei la rețeaua europeană de energie electrică prin România. Aceasta va fi vital pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică din Moldova, ceea ce va permite o aprovizionare cu energie electrică la prețuri competitive și transparente.

Experții menționează că sporirea eficienței energetice și securitatea aprovizionării cu energie sînt factori critici pentru ameliorarea competitivității economice a Moldovei – o prioritate pentru Grupul Băncii Mondiale.


În prezența unei eficiențe și capacități de generare în scădere, Moldova este nevoită să importe 80 procente din energia electrică necesară pentru a satisface cererea internă și se bazează pe un număr limitat de surse. Lipsa unor interconexiuni efective cu sistemul european de energie și structura actuală a sistemului de aprovizionare cu energie electrică prezintă riscuri semnificative pentru aprovizionare și limitează concurența în domeniul aprovizionării cu energie electrică, rezultînd în prețuri mari pentru energia electrică și vulnerabilitate față de șocurile externe.

Proiectul va finanța construcția unei linii aeriene noi de tensiune înaltă de 400 kV între Vulcănești, în sudul Moldovei, și capitala Chișinău; modernizarea și extinderea substațiilor din Chișinău și Vulcănești; precum și consolidarea sistemului de transmitere și contorizare a energiei.

„Banca Mondială salută lansarea acestui proiect extrem de important care va ajuta autoritățile Republicii Moldova să consolideze și să diversifice infrastructura energetică a țării și să garanteze o aprovizionare stabilă și sigură pentru Moldova”, a declarat Anna Akhalkatsi, Directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova. ”Proiectul face parte dintr-un parteneriat mai larg cu Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, care finanțează construcția unei stații de conversie succesivă la Vulcănești”.

Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic va sprijini obiectivele interimare ale Strategiei energetice a Moldovei pentru anul 2030 stabilite pentru 2025, inclusiv consolidarea rolului Moldovei în calitate de țară de tranzit energetic, asigurarea accesului la piețele europene de energie electrică și crearea unui cadru instituțional pentru o piață modernă și competitivă de energie electrică.

Diversificarea surselor de energie electrică vor deschide piața de energie electrică a Moldovei către o energie electrică la prețuri competitive și transparente, consolidînd accesul la piețele europene. Aceasta va genera în consecință beneficii economice atît pentru companii, cît și pentru cetățeni.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, finanțare în sumă ce depășește 1 miliard de dolari SUA a fost alocată pentru aproximativ 60 de proiecte în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active, cu un angajament total de 391,3 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educația, guvernanța electronică, asistența medicală, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load