Creditele de consum și cele ipotecare vor fi mai ieftine

Creditele de consum și cele ipotecare vor fi mai ieftine

În acest an, creditele de consum și cele ipotecare vor fi mai ieftine.


Potrivit experților, scăderea inflației și politicile Băncii Centrale vor fi principalii factori care vor duce la ieftinirea împrumuturilor.


Apariția Băncii Transilvania pe piața moldovenească va duce la crearea concurenței, iar instituțiilor bancare vor fi nevoite să creeze oferte atractive pentru a nu-și pierde clienții.


Anul trecut, dobînda pentru credite a fost în continuă scădere atît în cazul celor destinate pentru persoanele fizice, cît și juridice. Dacă la începutul anului era de 11,42 la sută, atunci la sfîrșit de an a ajuns la 9,85 la sută.


Fiind în descreștere cu aproape 2 puncte procentuale. Și dobînda împrumuturilor pentru persoane fizice a scăzut pînă la nivelul 9,94 la sută, comparativ cu 11,72 la sută în luna ianuarie.

Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că în noiembrie 2017 portofoliul de credite constituia 33 de miliarde 406 milioane de lei.Cele mai multe credite în valoare de 9,5 miliarde de lei au fost oferite în domeniul comerțului.


4,1 miliarde de lei au fost oferite de băncile comerciale pentru creditele de consum. În domeniul industriei alimentare împrumuturile au constituit 3,5 miliarde de lei, iar pentru construcția sau procurarea imobilelor sau obținut credite în valoare de 2,6 miliarde de lei. 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load