COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Autoritățile dau asigurări: Nimeni nu poate înstrăina aeroportul fără acordul Guvernului

Autoritățile dau asigurări: Nimeni nu poate înstrăina aeroportul fără acordul Guvernului

Președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), Igor Munteanu, afirmă că există toate temeiurile juridice pentru anularea contractului de concesionarea a Aeroportului Internațional Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă, deputatul a declarat că procesul de concesiune s-a desfășurat cu încălcări grave și „există toate motivele ca acest contract să fie anulat”.

„Întreg procesul de concesionare s-a desfășurat un baza unui concurs închis. La concurs au fost depuse doar două oferte. Prima companie a ținut de „Vnukovo Invest”, iar a doua ofertă a fost Avia Invest, fondată de S.R.L. „Avia Invest”, „Habarovskii Aeroport” și „Kolomensky Zavod”. Prima ofertă a fost descalificată, deoarece, potrivit constatărilor comisiei, ea nu corespundea rigorilor concursului. Iar la cea de-a doua ofertă, care a fost acceptată de concurs, sînt semne clare de ilegalitate. Comisia de concurs pentru selectarea concesionarului a acceptat oferta și cererile de participare a unor companii care nu erau în lista celor selectate de comisie. „Avia Invest”, „Habarovskii Aeroport” și „Kolomensky Zavod” nu aveau dreptul să participe la concurs”, a declarat președintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu.


În urma investigărilor, Comisia de anchetă a depistat un șir de nereguli ce ar fi dus la trucarea concursului privind procesul de concesionare a AIC.

Munteanu a menționat că va sesiza Procuratura Generală repetat privind modul în care AIC a fost concesionat, deoarece „orice zi de întîrziere poate costa multe interesele statului”.

Deputatul a mai declarat că declarația NR Investments Ltdprin care a anunțat finalizarea procesului de cumpărare a cotei de 95% din Avia Invest SRL, compania concesionară a Aeroportului internațional Chișinău, este „o încercare de a denigra Guvernul și a intimida o țară întragă”.

„Aceste declarații sfidătoare vorbește despre lipsa de maniere și obscuritatea acestei tranzacții, care are loc în afara Republicii Moldova. Concesinarul nu este în drept înstrăineze, să greveze, cu orice fel de drepturi sau sarcini, obiectul concesiunii fără acordul înscris al concententului. Declar public că nimeni nu poate înstrăina aeroportul fără acordul Guvernului. Declarația de preluare a off-shorului de către Rothschild nu reprezintă nicio valoare relevantă pentru proprietarul de drept, care-și alege concesionarul în funcție de necesitățile de dezvoltare”, explică Igor Munteanu.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load