COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Armașu, despre situația din sectorului bancar pe timp de criză: În caz de necesitate vom interveni

Armașu, despre situația din sectorului bancar pe timp de criză: În caz de necesitate vom interveni

Banca Națională monitorizează calitatea portofoliilor de credite și menține un dialog continuu cu băncile referitor la potențialele riscuri, pe fondalul crizei sanitare și economice prin care trece țara.

Despre aceasta a anunțat guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, în cadrul unui interviu recent. Guvernatorul a precizat că în contextul situațiai epidemiologice, măsurile adoptate de BNM oferă atît populației, cît și mediului de afaceri posibilitatea de a-și restabili situația financiară.

"Imediat după declararea stării de urgență în Republica Moldova, Banca Națională a aprobat două hotărîri în scopul menținerii stabilității și viabilității sistemului bancar. Conform acestor hotărîri, se menține categoria de clasificare și a nivelului reducerilor pentru pierderi la credite pentru debitorii persoanele fizice, la fel, este permisă prelungirea sau renegocierea termenelor pentru creditele acordate persoanelor juridice fără clasificarea automată a acestor credite într-o categorie mai dură. Măsurile respective au fost, totodată, menite să atenueze impactul situației generate de noul coronavirus asupra sectorului bancar, populației și mediului de afaceri.


Ca urmare, la situația din 30.04.2020, ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor a constituit 8,3% și s-a majorat doar cu 0,2 p.p. față de 29.02.2020. Această situație a influențat profitabilitatea băncilor, care au înregistrat un profit mai mic. Începînd cu luna martie, băncile prelungesc sau renegociază contractele de credit la solicitarea debitorilor. Astfel, pînă la 22.05.2020, au fost prelungite sau renegociate plățile la 4,8 mld. lei sau 11,62% din totalul creditelor, ceea ce oferă populației și mediului de afaceri o posibilitate de a-și restabili situația financiară", a declarat Octavian Armașu.

Guvernatorul BNM a mai menționat că instituția monitorizează situația din sectorul bancar, iar în caz de necesitate va adopta noi măsuri pentru a menține lucrurile sub control.

"Banca Națională monitorizează calitatea portofoliilor de credite și menține un dialog continuu cu băncile referitor la potențialele riscuri, iar în caz de necesitate va interveni cu noi decizii pentru atenuarea impactului și asigurarea stabilității sectorului bancar. Totodată, în perioada ce urmează, BNM își va reorienta prioritățile de supraveghere prin axarea sporită pe guvernanța internă și modul în care băncile gestionează provocările și riscurile pentru capital și lichiditate ce ar putea să se manifeste", a conchis Armașu.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load