X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Precizările Președinției cu privire la cetățenia Moldovei primită de Anca Dragu

10 ian. 17:11   Politică
3523 0

Președinția R. Moldova se justifică și spune că noua guvernatoare a Băncii Naționale a depus cererea de obținere a cetățeniei R. Moldova cu jumătate de an înainte să fie numită în funcție.

În ultimele zile ale anului trecut, puterea de la Chișinău a numit-o în fruntea Băncii Naționale a Moldovei, la 22 decembrie, pe fosta ministră de Finanțe a României, Anca Dragu, după demiterea lui Octavian Armașu, pe motiv că acesta n-ar fi făcut destul pentru elucidarea „furtului miliardului”, transmite moldova.europalibera.org

Unii, inclusiv opoziția politică, s-au arătat surprinși de rapiditatea înlocuirii și de faptul că Dragu a primit cetățenia moldoveană cu numai o zi înaintea numirii la BNM, prin decret prezidențial.

În urma unei solicitări de informație din partea Europei Libere, Președinția R. Moldova a spus că Dragu a înaintat pe numele șefei statului o cerere de dobândire a cetățeniei moldovene pe 27 iulie 2023. Cererea a fost înregistrată în cancelaria prezidențială la 1 august 2023, ceea ce pare să arate că venirea ei la BNM a fost plănuită din timp.

Rapiditatea demiterii lui Armașu a fost criticată de reprezentanții Fondului Monetar Internațional în Moldova, care au părut și ei luați prin surprindere de sosirea la BNM a româncei.


La rândul său, Banca Națională anunță că noua guvernatoare va primi același salariu ca predecesorul ei demis, Octavian Armașu.

„La preluarea mandatului de guvernator de către Anca Dragu, salariul nu a fost majorat”, menționează Direcția comunicare a BNM într-un răspuns la solicitarea Europei Libere.

Din ultima declarație de avere a lui Armașu, reiese că el avea salariul lunar de 163.000 de lei moldovenești (circa 8.400 de euro).

BNM ne-a mai spus că Dragu nu va beneficia de locuință de serviciu. Totodată, instituția nu ne-a răspuns dacă guvernatoarea va sta în permanență la Chișinău sau va face naveta de la București.

Potrivit declarației de avere din 2022, publicată pe site-ul partidului său din România, Uniunea Salvați România (USR), Anca Dragu (51 de ani) deține împreună cu soțul său, Marius Dragu, 11 terenuri intravilane, șase apartamente (dintre care cinci în București) și o casă de locuit, tot în București.

5
2
0
0
44

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?