COVID-19 în MOLDOVA

Particulele microplastice ajung în Arctica aduse de zăpadă

Particulele microplastice ajung în Arctica aduse de zăpadă

Oamenii de știință de la Institutul Alfred Wegener au descoperit particule microplastice la Polul Nord - acestea ajung în zone nelocuite de oameni împreună cu zăpada. Studiul este publicat în revista Science Advances.


În ultimii ani, particulele microplastice au fost găsite în mod repetat în apa de mare, apa potabilă proaspătă și chiar și în organismele animalelor. Totuşi, aceste particule ajung şi în regiuni greu accesibile, cum ar fi Arctica și Alpii, care sînt teritorii aproape nelocuite.
În decursul studiului, oamenii de știință au descoperit că particulele microplastice pot fi transportate de atmosferă pe distanțe mari și apoi spălate prin precipitații - în special, de zăpadă.


Pentru a verifica această ipoteză, cercetătorii au analizat mărimea și greutatea particulelor găsite în Arctica. S-a dovedit că parametrii lor coincideau cu microplasticele conținute în apă și solurile latitudinilor medii.Prin analogie cu plasticul, praful din Sahara poate acoperi distanțe de 3.500 km, ajungînd în Atlanticul de nord-est, se menţionează în studiu.

Anterior, o echipă internațională de oameni de știință conduși de biologi de la Harvard Medical School a descoperit o specie de coral Astrangia poculata, care preferă să mănînce microplastic în loc de hrană obișnuită.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load