X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

În municipiul Chișinău, există mai multe tipuri de platforme, unde deșeurile generate trebuie sortate

19 feb. 12:15   Capitala
2283 0

Autoritățile municipale anuncă că în Chișinău, există mai multe tipuri de platforme, unde deșeurile generate trebuie sortate în patru fracții sau două.

Primul timp de platforme sînt cele STANDART, unde sînt amplasate 4 containere – cîte unul de culoare verde, albastră, galbenă (pentru fiecare tip de deșeu reciclabil) și containere zincate pentru deșeurile mixte/amestecate. La aceste platforme, deșeurile sînt sortate în 4 fracții (carton/hîrtie, metal/plastic/pet/tetra pak, sticlă și deșeuri mixte).

Deșeurile reciclabile (sortate la sursă de către locuitorii capitalei) din containerele de culoare verde, galbenă, albastră sînt evacuate separat de cele mixte, după un grafic stabilit.

Astfel, în primele două săptămîni ale fiecărei luni sînt evacuate deșeurile din containerele de culoare albastră și galbenă (hîrtie/carton, PET, plastic, tetra pak, doze de aluminiu, metal), după cum urmează: în zilele de luni și marți sînt colectate deșeurile de la platformele din sectorul Botanica, miercuri - Buiucani, joi - Centru, vineri - Rîșcani și sîmbătă – Ciocana.

Ulterior, în a treia săptămînă a fiecărei luni, sînt evacuate și deșeurile reciclabile din containerele verzi, mai exact cele pentru sticlă. Deșeurile reciclabile sînt evacuate de autospeciale dotate cu mecanisme ajustate pentru încărcarea containerelor în care sînt stocate deșeurile reciclabile.


Celelalte deșeuri mixte/amestecate (din containerele zincate) sînt evacuate, practic în fiecare zi, conform unui grafic stabilit în contractele pentru prestarea serviciilor de colectare/evacuarea și transportarea deșeurilor municipale.

Aurotirățile locale menționează că, întîlnesc și cazuri, cînd în containerele destinate pentru deșeuri reciclabile (sticlă, carton/hîrtie, PET, plastic, doze de aluminiu, metal), cetățenii aruncă deșeuri biodegradabile, mixte/amestecate, încălcînd regulile cu privire la sortarea deșeurilor la sursă. Deșeurile biodegradabile sau mixte pot contamina deșeurile reciclabile, făcîndu-le nepotrivite pentru procesul de reciclare. Contaminarea poate afecta calitatea materialului reciclabil și poate reduce semnificativ valoarea acestuia. Cînd sînt depistate asemenea cazuri, se decide evacuarea containerelor cu reciclabile împreună cu deșeurile mixte. În acest fel se asigură că materialele reciclabile rămase în fluxul de reciclare sînt de calitatea necesară pentru a fi procesate eficient.

”Dacă ați început să sortați, vă rugăm să nu vă opriți și să continuați să o faceți! Nu uitați că doar împreună putem contribui la menținerea unui oraș curat, bine amenajat și un mediu protejat!”, anunță autoritățile municipale.

1
1
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?