Formă incurabilă de leucemie, vindecată cu un tratament revoluționar, la Londra

Formă incurabilă de leucemie, vindecată cu un tratament revoluționar, la Londra

O formă incurabilă de leucemie poate fi acum tratată, au descoperit medicii englezi în urma unui tratament revoluționar la care au fost supuși pacienții unui spital. Boala a dispărut din organismul acestora, în cazul unora dintre pacienți, iar alții au rămas cu o formă mult mai ușoară.


Tratamentul presupune modificarea genetică a propriilor celule din sînge și apoi reimplantarea lor pacientului. Pacienții au fost tratați cu o versiune nouă, mai rapidă, a terapiei CAR-T, în care sistemul imunitar e folosit pentru a lupta cu celulele maligne.


 Noua tehnică a vizat reducerea efectelor secundare a tratamentului deja aplicat în majoritatea cazurilor de leucemie, iar pacienții erau copii, arată The Independent și Digi24.


Tratamentul revoluționar pentru leucemie acută limfoblastică presupune creșterea capacității sistemului imunitar de a acționa împotriva celulelor canceroase.


Terapia CAR-T este una inovatoare care presupune recoltare a limfocitelor T de la pacient, care apoi sunt modificate în laborator astfel încât să omoare celulele tumorale, iar apoi ele sunt reinfuzate pacientului.


14 pacienți ai spitalului Great Ormond Street, din Londra, cu o tulpină incurabilă de leucemie acută limfoblastică au primit tratamentul îmbunătățit de CAR-T, iar 12 pacienți nu au mai avut urmă de leucemie după trei luni. Cu toate astea, doar cinci dintre aceștia au rămas vindecați complet de leucemie.


„Terapia CAR-T este un exemplu fantastic de a folosi sistemul imunitar pentru a ținti, în mod specific, celulele canceroase. Chiar dacă nu funcționează pentru toată lumea, poate oferi speranță celor care au rămas fără alte opțiuni” a declarat profesorul Persis Amrolia.


 „Sîntem la începutul acestui tratament nou iar în următorii ani, sper că îl vom îmbunătăți pentru a-l face mai sigur și mai eficient. Efectele secundare ale CAR-T pot fi severe, așa că sperăm ca aceasta nouă terapie să reducă riscul acesta”, a adăugat medicul.


Rata de supraviețuire a copiilor care suferă de leucemie limfoblastică acută a crescut de la sub 10%, în 1960, pînă la 90% în 2015. 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load