X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Adrian Belîi: "Trebuie să dezvoltăm descentralizarea serviciilor de radio și chimioterapie"

29 feb. 06:30   Societate
2093 0

Mulți bolnavi de cancer pleacă din Moldova pentru a se trata în străinătate, mizînd pe faptul că în străinătate calitatea acestor servicii este mult mai bună decît la noi și că au echipamente mai moderne, și în multe privințe ei au dreptate.

Despre acest lucru a declarat președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a subliniat că în Moldova domeniul oncologic are nevoie de investiții uriașe în noi tehnologii și diagnostic, precum și în achiziționarea celor mai noi medicamente anticancer, care sînt foarte scumpe.

În plus, o altă problemă este că Institutul Oncologic este supraîncărcat, iar în centrele raionale practic nu există oncologi, de aceea se primește că volumul de muncă este imens, dar sînt puțini specialiști. Iar aceștia au de-a face cu stadii avansate de cancer, lupta cu care este și foarte costisitor, și aproape imposibilă.

Potrivit specialistului, oamenii pleacă în străinătate, iar unii dintre ei cheltuiesc sume uriașe de bani pentru aceleași servicii, operații și tratamente pe care le-ar fi putut primi aici.

"Un astfel de fenomen există și este nevoie urgentă de investiții, iar noi trebuie să dezvoltăm descentralizarea serviciilor de radioterapie și chimioterapie. O astfel de viziune există. Și în curînd va exista o descentralizare a acestor servicii. Dar pentru aceasta trebuie să pregătim specialiști, dar și legislația necesară, inclusiv pentru a asigura securitatea și confidențialitatea datelor personale transferate ale pacientului", a spus Adrian Belîi.

7
0
1
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?