Cum să îngrijeşti VIOLETA ca să înflorească tot anul

Cum să îngrijeşti VIOLETA ca să înflorească tot anul

Saintpaulia este planta pe care o vedem înflorită din 1 ianuarie și pînă în ultima zi a anului. Oricine iubește plantele poate obține de la ele flori, frunziș proaspăt, fructe sau semințe.

Violeta africană (Saintpaulia) este o plantă din familia gesneriaceaelor, adusă din Africa şi aclimatizată în toată lumea, care se îngrijeşte uşor şi înfloreşte în toate anotimpurile, dacă știm cum să o îngrijim.

Violetele africane nu sînt pretențioase, sînt ușor de îngrijit chiar și de către începători. Iată care sînt principalele lor condiții de îngrijire.

Substratul - se folosește un pămînt obișnuit, de la florărie, de preferat cu ph acid. Ca să-l afînăm, îl putem amesteca cu perlit (o rocă vulcanică, ce reține apa în exces apoi o eliberează treptat din nou în sol) și cocopeat (învelișul de la nuca de cocos mărunțită fin), pe ambele le găsim în magazinele de bricolaj care au sector de "Grădină". Odată la 6 luni e bine să schimbăm substratul, pentru ca plantele să beneficieze iarăși de substanțe hrănitoare noi.

Udarea - violetei îi place solul ușor umed. Nu udați direct în ghiveci sau pe frunzele sau florile plantei. Puneți apă în farfurioară și așteptați ca planta să abosarbă cît îi convine. După 20 de minute, aruncați surplusul. De obicei, puteți controla dacă pămîntul este suficient de umed verificîndu-l cu degetul. Dacă pe deget rămîn fire de pămînt, înseamnă că este suficient de umed.

Lumina - au nevoie de lumină, dar nu trebuie lăsate în razele directe ale soarelui. Ideală este o fereastră către est, vest sau nord. Dacă le ținem pe pervazul unei ferestre spre sud, trebuie să le protejăm de soarele puternic cu o perdea.

Violetele africane se înmulțesc ușor prin butași. Cînd planta s-a maturizat, face pui în jurul tulpinei principale care pot fi desprinşi şi replantaţi.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load