COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cît de importantă este igiena zilnică pentru sănătatea noastră?

Cît de importantă este igiena zilnică pentru sănătatea noastră?

Igiena poate fi definită ca știința sănătății și este considerată o disciplină de bază a medicinii preventive. Suntem înconjurați, la tot pasul, de microbi și bacterii care ne afectează în diferite moduri.

Din acest motiv, menținerea unei rutine stricte de igienă personală are o importanță extrem de mare pentru protecția organismului nostru, întărirea sistemului imunitar și prevenirea apariției unui număr mare boli, transmite NOI.md cu referire larealitatea.net.

Pentru asta, avem nevoie de diverse produse pentru sănătate, dar trebuie totodată să știm ce impact are igiena asupra sănătății noastre fizice și psihice. Iată cîteva aspecte de care să ții cont pentru a avea un corp curat și sănătos!


Spălarea corectă a mîinilor

Din cauza numărului mare de microorganisme tranzitorii ce se găsesc pe mîini, dezinfecția regulată a acestora reprezintă cea mai importantă modalitate prin care poate fi redusă încărcătura microbiană. Spălarea mîinilor este crucială pentru a ține la distanță nenumărate boli, mai ales că de-a lungul unei zile atingem diferite suprafețe, obiecte sau persoane. Este esențial să te speli pe mîini înainte de a mînca sau a găti, atunci cînd îngrijești o rană ori o persoană bolnavă, cînd îți pui și scoți lentilele de contact.

Igienizarea mîinilor trebuie efectuată după pregătirea mîncării, atunci cînd schimbi un scutec, duci gunoiul, folosești toaleta sau atingi un animal. Practic, trebuie să te speli pe mîini ori de cîte ori este nevoie, deoarece mîinile curate înseamnă sănătate. Iar pentru a face acest lucru în mod corect, umezește mîinile cu apă, adaugă săpun, freacă mîinile viguros pentru 20 de secunde, insistă pe dosul palmelor, la încheieturi, între degete și sub unghii, clătește bine și șterge mîinile cu un prosop curat.

Menținerea unui zîmbet sănătos

Igiena orală este necesară pentru a păstra sănătatea dinților, gingiilor și cavității bucale. Specialiștii recomandă spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi sau după fiecare masă, folosind o periuță adecvată danturii. Resturile de mîncare ce rămîn între dinți, dacă nu sînt eliminate, fermentează și erodează dinții, iar în timp apar cariile.

Pentru un zîmbet frumos și sănătos este indicată folosirea unei paste de dinți cu fluor, aței dentară și apei de gură. Utilizarea acestor produse în fiecare zi scade riscul acumulării bacteriilor în cavitatea bucală, situație ce poate cauza boli ale gingiei, carii, pierderea dinților sau chiar afecțiuni cardiace.

Igiena regulată a corpului

Nu este nevoie să faci duș chiar în fiecare zi, dar asigură-te că ai o igienă corporală corectă. Pe lîngă îndepărtarea transpirației și a mirosurilor neplăcute, corpul trebuie curățat de bacterii, germeni și piele moartă. Pielea este cel mai mare organ al corpului, scutul de protecție al celorlalte organe, și neîngrijită în mod corespunzător, poate contacta diferite boli dermatologice, infecții bacteriene și fungice.

Păr curat și scalp sănătos

Igiena și îngrijirea scalpului și a părului sînt absolut necesare pentru a evita anumite dezechilibre. Spălatul părului nu trebuie făcut în exces, deoarece folosirea agresivă a șampoanelor poate afecta sebumul natural al părului. Totuși, ține cont că o îngrijire precară duce la mătreață, dermatite, eczeme, psoriazis sau căderea părului. Curățarea atentă a podoabei capilare trebuie să facă parte din rutina de igienă a întregului corp.

Îngrijirea unghiilor

Unghiile de la mîini și picioare pot purta o mulțime de bacterii, așa că este necesar să le păstrăm curate și sănătoase. În mod ideal, acestea trebuie să fie scurte și să fie îngrijite cu instrumente care înainte au fost dezinfectate. Dacă apare o infecție fungică la nivelul unghiei, acesta trebuie tratată imediat pentru ca infecția să nu se extindă, ori să existe riscul de a-ți pierde unghia.

Igiena personală strictă este importantă pentru prevenirea răspîndirii germenilor, care te pot îmbolnăvi, dar și pentru îmbunătățirea sănătății. Folosește produse de înaltă calitate și încearcă să îți creezi anumite reguli pe care să le respecți cu strictețe dacă îți dorești un corp sănătos, care să lupte eficient împotriva bacteriilor.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load