TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce probleme poate cauza lipsa somnului

Ce probleme poate cauza lipsa somnului

Starea fizică, dar și cea psihică au de suferit dacă privarea de somn se întinde pe perioade mari.


Lipsa somnului produce dezechilibre la hormonii implicați în multe dintre funcțiile importante ale organismului.


Persoanele cu insomnie sînt mai expuse unor boli precum diabetul, din cauza dereglării nivelului insulinei, și hipertiroidia, produsă de excesul de hormoni tiroidieni.


Studiile au arătat că insomnia favorizează apariția infarctului și a accidentului vascular cerebral.


Scăderea imunității este o altă consecință a privării de somn. Acest lucru se traduce prin vulnerabilitate la infecții și chiar la boli mai grave precum cancerul.


Totodată, persoanele cu tulburări de somn sînt predispuse accidentelor de muncă sau auto, din cauza afectării vitezei de reacție.


De ce nu ne putem odihni


Cînd ne este afectată capacitatea de a adormi, cînd apar anomalii în ceea ce privește cantitatea și calitatea somnului ori cînd survin diverse comportamente în timp ce ne odihnim vorbim despre tulburări de somn.


Există diverse cauze care duc la apariția lor, iar alteori acestea sînt greu de determinat. Unele tulburări de somn nu sînt grave și pot fi tratate prin modificări în stilul de viață, în vreme ce altele necesită terapie de specialitate. Principalele cauze ale tulburărilor de somn sînt factori:


- Psihologici: stres, anxietate, depresie, șoc emoțional;


- Fiziologici: o masă prea îmbelșugată, administrarea unor medicamente, activitate fizică intensă seara, exces de cafea sau de alcool;


- Patologici: boli, febră, oboseală cronică;


- De mediu: zgomote, luminozitate și căldură excesive.


Ce sînt dissomniile și parasomniile


În afara insomniei, există și alte tipuri de tulburări de somn. Specialiștii le-au clasificat în 2 categorii, fiecare cu caracteristici specifice.


Dissomniile sînt perturbări sau anomalii legate de cantitatea, calitatea sau orarul somnului. Acestea includ insomniile, hipersomniile și tulburările legate de ritmul somn-veghe.


Parasomniile sînt un grup de tulburări care au ca punct comun comportamentele anormale care survin în timpul somnului ori în etapa de tranziție somn-veghe. Printre acestea, se numără coșmarurile, teroarea de somn (pavorul nocturn), somnambulismul, bruxismul, coșmarurile și enurezisul nocturn.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load