Alimentele pe care diabeticii trebuie să le evite

Alimentele pe care diabeticii trebuie să le evite

Sucurile din fructe proaspăt stoarse pot să fie o alternativă bună pentru băuturile acidulate, însă diabeticii trebuie să le evite.


Descoperă și alte alimente care-ți pot face rău!


Potrivit Federației Internaționale de Diabet pînă la 70% dintre cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite sau instalarea afecțiunii, întîrziată, prin adoptarea un stil de viață sănătos. Este foarte important să îți faci cu regularitate analizele de rutină, deoarece prin depistarea precoce a diabetului zaharat se reduce riscul unor complicații. 


De asemenea, dacă ai constatat că ai simptome specifice diabetului este important să mergi imediat la medic pentru un control. Cele 7 semne care ar trebui să te trimită la medic sînt: sete puternică, urinări frecvente, oboseală accentuată, lipsa energiei, senzație de foame continuă, vedere încețoșată și scădere bruscă în greutate.


În plus, trebuie să ai mare grijă la ceea ce mănînci, deoarece unele alimente au un impact foarte puternic asupra glicemiei. 

10 alimente pe care diabeticii trebuie să le evite


1. Sucurile din fructe


Chiar dacă le consideri o alternativă sănătoasă pentru băuturile acidulate, trebuie să știi că aceste sucuri (chiar și proaspăt stoarse acasă) au o cantitate mare de zaharuri și nu sînt recomandate dacă ai diabet. În loc să consumi aceste sucuri este recomandat să consumi un pahar cu apă și o felie de lămîie. 


2. Carnea foarte grasă


Este indicat să optezi pentru bucățile de carne care nu au multă grăsime. Aceste grăsimi saturate care măresc colesterolul rău și favorizează apariția inflamațiilor în corp nu sînt recomandate nici persoanelor care suferă de diabet. În schimb, alege carne de pui, pește sau vită.


3. Alimentele procesate


Toate dulciurile și alimentele procesate din magazin trebuie evitate, deoarece acestea conțin o cantitate mare de zahăr, aditivi, grăsimi trans, arome și conservați care afectează nivelul glicemiei. 


4. Fructele uscate


În cantități mici, fructele uscate sînt considerate a fi sănătoase, însă nu și în cazul persoanelor care suferă de diabet.Aceste fructe cauzează o creștere bruscă a glicemiei. În schimb este de preferat să optezi pentru un fruct proaspăt pe zi, cum ar fi grepfrutul, căpșunile, pepenele galben sau piersicile. 


5. Paste/pîine din făină albă și orez


Pastele și pîinea din făină albă, precum și orezul alb nu sînt deloc recomandate persoanelor diabetice, deoarece generează o creștere bruscă a glicemiei și favorizează creșterea în greutate. Ele sînt sărace în fibre care sînt importante pentru că încetinesc absorbția zahărului direct în sînge. 


6. Prăjelile


Toate prăjelile au un conținut ridicat de uleiuri hidrogenate care conțin grăsimi trans. Aceste grăsimi cresc colesterolul rău, măresc riscul de a face boli de inimă, favorizează creșterea în greutate și dezechilibrează grav nivelul glicemiei.


7. Legumele cu mult amidon


Trebuie să consumi mai rar cartofi, morcovi, cartofi dulci sau napi, deoarece aceste legume conțin mult amidon care generează o creștere bruscă a glicemiei. În schimb, optează pentru legumele crucifere (broccoli, varză) și include multe verdețuri proaspete în meniul tău zilnic. 


8. Cafeaua cu arome


Consumă cafeaua simplă și fără zahăr, încercînd să eviți sortimentele cu arome, lapte și frișcă. 


9. Lactatele integrale


Potrivit specialiștilor, lactatele integrale au un conținut mare de grăsimi saturate și trebuie consumate cu moderație sau să optezi pentru sortimente de lactate cu un conținut mai mic de grăsime. 


10. Sucurile acidulate


Acestea nu au ce să caute în meniul unei persoane care suferă de diabet, indiferent că vorbim despre cele obișnuite sau cele dietetice. Renunță definitiv la aceste băuturi carbogazoase și bea mai multă apă sau ceaiuri din plante medicinale. 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load