50 de povețe ale înțeleptului de 104 de ani

50 de povețe ale înțeleptului de 104 de ani

Andrei Voron a văzut multe la viața lui. Oamenii au venit permanent la el să-i ceară sfaturi despre viața de zi cu zi, dar și referitor la sănătate.


El a murit la vîrsta de 104 de ani, din cauză că peste el a căzut o grindă, cînd repara hambarul. Dar el era sănătos, atît sufletul, cît și trupul! Jurnalistul Miroslav Docineț a cercetat valiza cu notițele lui și a publicat treptat aceste cunoștințe valoroase. Vă prezentăm extrase din notițele înțeleptului.


 "Dacă stelele sînt ochii Cerului, pomușoarele sînt ochii Pămîntului"


1. Zilnic, în meniul tău ar trebui să fie legume, care au fost încălzite la soare, fiind pline de energia acestuia. În primul rînd, sfecla, nu există o hrană mai bună pe Pămînt. Apoi: bostanul, morcovul, roșiile, ardeii, spanacul, salata...


2. Carne, dacă dorești, poți mînca. Dar rareori. Nu mînca carne de porc, nu doar o persoană aceasta a trimis-o pe lumea cealaltă. Dar iată o felie subțire de slănină îți va face bine. Dar nu o afuma. De ce să consumi smoală...


3. Alimente nesănătoase: cîrnați, cartofi prăjiți, prăjituri, dulciuri, conserve, marinate. Alimentele mele sînt: cerealele, fasolea, verdeața. Prădătorul a mîncat carne pe săturate și abia de se mai tîrîie, e lenos, iar calul consumînd ovăz toată ziua trage. Lăcustele se hrănesc cu iarbă, de unde iau acea forță, de care au nevoie ca să zboare.


4. Este mai bine să mănînci cîte un pic (cît încape într-o mînă), dar de multe ori. Pentru a mînca mai puțin, beau multă apă și compot, mănînc alimente crude, în special legume. De joi seara pînă vineri seara nu mănînc nimic, doar beau apă.


5. Nu mînca prea mult! O fiară flămîndă este mai șireată și mai rapidă decît un om bine hrănit. Cu o mînă de curmale și o cană cu vin, legionarii romani alergau în amuniția completă 20 de kilometri, atacau inamicul și luptau o jumătate de zi fără să se odihnească ... Iar din cauză mîncării în surplus și a desfrîului patricienilor, Imperiul Roman a căzut.


6. După cină, eu încă timp de o jumătate de oră mă plimb prin grădină.


7. În timp ce mîncați, nu beți.


8. Cînd tăiați legumele cu un cuțit, acestea își pierd parțial puterea pămîntească. Este mai bine să le mănînci și să le gătești întregi. Ceapa e de două ori mai folositoare, dacă o zdrobești cu mîinile sau cu o placă din lemn.


9. Nu trebuie să bei neapărat ceai din magazin. Pentru mine, cel mai bun ceai este din ramurile tinere de păr. Acest ceai este foarte aromat și curativ. Scoate sărurile și excesul de apă, ameliorează durerea și inflamația articulațiilor. Iar cafeaua, ceaiul, băuturile dulci, berea acționează rău asupra inimii.


10. Dacă ai obosit, ai slăbiciune, dureri, lasă, pur și simlu, corpul să se odihnească. Alege cea mai simplă mîncare. Pentru aceasta trebuie să mănînci un fel de mîncare pe parcursul întregii zile. A doua zi - un alt fel de mîncare. Și așa măcar o săptămînă sau două.


11. Doriți să rămîneți mult timp tînăr și să trăiți mult? O dată pe săptămînă, faceți o cură cu nuci și mere. Dimineața, pregătiți 8 mere și 8 nuci. Aproximativ la fiecare 2 ore, mîncați cîte un măr și cîte o nucă, pentru ca stomaul în timpul zilei să fie ocupat.


12. Cînd simțiți că organismul obosește repede, că totul vă irită, munca, așa cum se spune, vă cade din mîini, acest lucru înseamnă că trebuie să consumați morcovi de două sau trei ori pe zi. Așa vă veți restabili puterile.


13. Mese fierbinți pregătesc numai pentru a mînca de 1-2 ori. Mîncarea trebuie să fie proaspătă.


14. Pentru a nu răci, nu te spăla cu apă fierbinte, mănîncă nuci și usturoi în fiecare zi, mergi desculț pe porumbul de pe podea și dormi mult.


15. Cînd vine sezonul fructelor de pădure, poți refuza orice mîncare, cu excepția fructelor de pădure. Mănîncă zilnic cel puțin o ceașcă. Dacă stelele sînt ochii Cerului, pomușoarele sînt ochii Pămîntului. Nu sînt printre acestea principale și neprincipale. Fiecare dintre ele vă va umple cu putere și sănătate - de la cireșe pînă la pepene verde.


16. Beți apă curată, acolo unde este posibil, fără să așteptați să vă fie tare sete. Acesta este primul leac. Unde nu m-ar fi condus soarta, am căutat mai întîi o fîntînă, un izvor. Nu beți apă dulce și sărată (minerală) îmbuteliată. Prima vă va aduce la degradarea ficatului, cea de-a doua vă va obtura vasele.


17. Încearcă să eviți sarea. Pentru bărbați există trei pericole: sarea, zahărul și pîinea albă. Al patrulea pericol este vodca. Aceasta nu e mîncarea sau băutura ta.


18. Primește mierea fără teamă și cu binevoință. Bea-o pe stomacul gol cu apă. Și vei vedea că capul tău va fi limpede, iar corpul tău ușor.


19. Tot ce crește în gradina ta, e pentru tine, pentru sănătatea ta și pentru hrană. Fiecare plantă, pe care a îngrijit-o mîna ta este de două ori mai hrănitoare, decît cea cumpărată. Mă bucur de ele ca de copii. Și ele înțeleg asta. Planta ghicește și ne oferă ceea ce ne lipsește.


20. Postul este cel mai mare har. Nimic nu mă întărește și nu mă întinerește la fel de mult ca postul. Oasele devin ușoare ca la păsări, iar inima veselă, ca la un băiețandru. Cu fiecare post important devin mai tînăr cu cîțiva ani.


21. Nu uita de nuci. Nuca seamănă cu creierul nostru. În ea e puterea necesară pentru creier. Și puterea bărbătească. Este bine să utilizați o linguriță de ulei de nuci în fiecare zi.


"Pe piatra care se rostogolește nu crește mușchi..."


22. Mișcă-te mai mult. Pe piatra care se rostogolește nu crește mușchi. Grijile ne țin pe Pămînt. Nu le evita, dar nici nu le lăsa să te domine.


23. Nu vă fie frică să începeți să învățați un lucru nou, căci anume acesta vă face să vă regenerați.


24. Nu am fost niciodată la o stațiune și nu am stat tolănit nici o duminică. Odihna mea este schimbarea ocupațiillor. Nervii se odihnesc cînd mîinile lucrează. Corpul se fortifică, atunci cînd funcționează capul.


25. Este necesar în fiecare zi să facem vreun efort, pînă la transpirație: sau lucru, sau de mers pe jos, sau alergat. Cu transpirația vor ieși sărurile proaste și nervii. Ați observat cînd sîntem bolnavi sau foarte îngrijorați, transpirăm abundent. Acei neputincioși pot înlocui munca grea cu postul. Același folos.


26. Fă-ți un obicei, măcar pentru cîteva minute, cum nu ar fi timpul, să stai desculț pe Pămînt. Dă-i corpului Pămîntul, pînă cînd el însuși nu l-a chemat.


27. Caută ocazia de a te afla lîngă apă. Ea îți va reduce oboseala, își va lipezi gîndurile.


28. În fiecare dimineață, este bine să faci duș. Mai întîi, cu apă fierbinte, pentru a încălzi sîngele, care doarme, apoi, cu rece, pentru a căli venele și nervii, pentru a trezi inima. Totodată, cere: "Spală de pe mine tot ce e păcătos, dureros, suspicios și viclean. Dă-mi putere, sănătate și liniște".


29. Soarele răsare și apune pentru tine. Munca îți sporește după răsăritul soarelui. Te vei obișnui cu aceasta și vei fi sănătos și la trup și la suflet. Iar creierul se odihnește mai bine și se luminează în timpul somnului de seară. Astfel procedează călugării și luptătorii. Și au puterea de a sluji.


30. Este bine să tragi un pui de somn o jumătate de oră, întins pe spate pe parcursul zilei, astfel încît sîngele să revigoreze capul și fața. E rău să dormi după ce ai luat masa, deoarece sîngele devine gros și grăsimea se depune pe vase. Bărbatul îmbătrînește mai repede, memoria se înrăutățește.


31. Încearcă să te afli mai mult timp în aer liber. Obișnuiește-ete să trăiești într-o cameră răcoroasă. Este suficient ca picioarele și mîinile să fie la cald, în schimb capul - la răcoare.


32. Corpul slăbit, care îngheață întărește-l cu ierburi. O mînă de ierburi, fructe de padure, frunze, crengi de coacăză, zmeură, căpșuni infuzează cu apă clocotită și bea toată ziua. În timpul iernii, vei avea mare folos de la această infuzie.


 


"Învață să vezi tot ce e viu în jurul tău ..."


 


33. Ascultă-ți inima și vei descoperi, pentru ce ești "chemat", care este măsura predestinării tale.


34. Învață să vezi împrejur tot ce e viu și să te bucuri de toate: iarbă, copac, păsări, animale, pămînt, cer. Privește cu ochi buni și cu inima atentă și ți se vor deschide astfel de cunoștințe pe care nu le vei găsi în cărți. Și te vei vedea în ele pe tine însuți - smerit și reînnoit.


35. Fii amabil și atent cu oamenii. De la fiecare dintre ei, chiar și de la cei goi pe dinăuntru, poți învăța ceva.


36. Nu-ți face din oameni nici dușmani, nici prieteni și atunci nu vei avea de la ei nici probleme, nici griji.


37. Educă în tine voința minții și pacea sufletească, căci aceasta este fericirea.


38. Ceea ce îți este destinat, aceea îți va fi dat. Învață doar să aștepți smerit. Ceea ce nu trebuie să ai, nici nu trebuie să aștepți. Lasă-ți sufletul să fie ușor!


39. Nu crede în prejudecăți, astrologi, nu recurge la vrăji. Păstrează sufletul și inima curate.


40. Cînd îți e rău pe suflet, trebuie să mergeți foarte mult. Mai bine prin cîmp, pădure, deasupra apei. Apa îți va duce tristețea. Dar amintește-ți: cel mai bun medicament pentru trup și suflet este postul, rugăciunea și munca fizică.


41. Primește bucuriile și greutățile cu recunoștință. Toate acestea sînt mila lui Dumnezeu. Chiar și încercările. Dumnezeu nu ne trimite niciodată mai mult decît putem suporta. Cu cît încercările sînt mai mari, cu atît mai mult se vrea de la tine.


42. La ceas de tihnă, așează-te în singurătate și contemplă lumea naturii, încercînd să te dizolvi în ea. Și inima ți se va umple de pace.


43. Fiecare zori de zi sînt pentru mine ca o nouă viață. Mă strădui să las în fiecare zi în urma mea un lucru făcut cu multă dragoste, fie cunoștințe dobîndite, fie orice alt efort, benefic pentru mine.


44. Acum îi sfătuiesc pe toți acei care fumează, beau, preacurvesc, înjură, recurg la jocuri de noroc pe bani - nu disperați. Este suficient să te izbăvești de un viciu, că restul zece vor dispărea. Numai ascultă-ți sufletul. Toate legile bune sînt scrise acolo.


45. Păstrați în sinea voastră sentimentul interior de bucurie și fascinație de viață.


46. Găsiți timp pentru tăcere, pentru ca să vă liniștiți, pentru o conversație spirituală cu voi înșivă.


47. Ce este bine și ce este rău, să vă șoptească inima, și nu părerea mulțimii.


48. Nu-ți fă griji despre faptul cine și ce gîndește și ce vorbește despre tine. Fii tu însuți propriul tău judecător în puritate și demnitate.


49. Nu te supăra pe oameni. Nu-i judeca. Fiecare dintre oamenii iertați de tine îți va adăuga dragoste pentru tine însuți.


50. Dacă inima ta este plină de iubire, în ea nu este loc pentru frică.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load