TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Mitropolia îi cere Guvernului să-i dea în gestiune Arcul de Triumf pentru restaurare

Mitropolia îi cere Guvernului să-i dea în gestiune Arcul de Triumf pentru restaurare

Mitropolia Moldovei îi cere Guvernului să-i dea în gestiune Arcul de Triumf pentru ca să-l poată restaura. Despre aceasta se spune într-un comunicat de presă al Mitropoliei.

"Avînd în vedere că Biserica Ortodoxă din Moldova pe parcursul a mai bine de două decenii a restaurat și a repus în valoare 718 edificii eclesiale – monumente de stat, care defapt sînt patrimoniul național al țării și în continuare vor rămîne astfel, doar că Biserica Ortodoxă din Moldova le-a gestionat, le-a reconstruit, le-a restaurat din resursele pe care le-a identificat prin intermediul catedrelor, amvoanelor, implicînd ctitori, binefăcători și sponsori, de-altfel prin aceasta Biserica s-a poziționat încă din primii ani de independență a Republicii Moldova, ca unul dintre cei mai mari contribuabili ai statului Republica Moldova.


Din aceste considerente venim cu rugămintea către autoritățile abilitate ca suplimentar la cele 718 monumente ocrotite de stat care sînt prevăzute în hotărîrea de Guvern nr. 740 din anul 2002 să mai introducă încă un obiectiv din patrimoniul național – Arcul de triumf (Porțile Sfinte) pentru ca Mitropolia Moldovei să își poată asuma responsabilitatea gestionării acestui monument istoric și a identifica mijloace necesare pentru restaurare, astfel încît Arcul de Triumf – Porțile Sfinte să redevină pe bună dreptate o carte de vizită a orașului și a republicii, pe care cu părere de rău autoritățile locale l-au lăsat de izbeliște, fapt constatat în prezent de opinia publică.", se arată în mesajul Mitropoliei.

Arcul de Triumf din centrul Capitalei a fost construit în 1841, proiectat de arhitectul din Odesa Luka Zauşchevici, care a luat drept prototip construcția omonimă din Roma. Monumentul a avut mai multe denumiri, precum Arcul de Triumf, Arcul Biruinței şi Porţile Sfinte.

Monumentul cu o înălțime de 13 m are ornamentele şi capitelurile executate din ceramică, ce imită stilul corintic. Baza construcţiei este înscrisă în patru piloni masivi corintici, plasați pe postamente speciale ce servesc drept pasaje pentru pietoni. Nivelul superior este decorat în stil clasic.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load