Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ion Ștefăniță: "Acest mesaj este adresat Ministerului Culturii. Mă întorc din Franța cu un exemplu bun"

14 mar. 05:30   Societate
2778 0

Ion Stefaniță, expert în managementul patrimoniului cultural, a publicat în rețelele sociale un video din Franța, în care vorbește despre felul cum sînt restaurate acolo monumentele istorice și trasează linii de comparație cu situația lucrărilor, care se desfășoară la Cetatea Soroca.

Ion Ștefăniță menționează că se află într-o vizită de documentare într-o suburbie a Parisului, în locația numită Le Chateau Brie Compte Robert, notează Noi.md.

"Aici este un frumos exemplu cum s-au reconstituit anumite epoci, secole. Acest chateau este clasat ca monument istoric. Aici, sînt noi construcții, ateliere, unde vin elevi. Aceste intervenții sînt bine integrate și argumentate.

Mesajul acesta îl fac, de fapt, pentru toți cei, care au intrat în polemică în decembrie 2023 pe anumite lucrări, care s-au efectuat la Cetatea Soroca. Prea mult noi intrăm în detalii: să avem ascensor pentru persoane cu dizabilități sau nu; cum a fost executat sistemul apelor pluviale {...}.


Și aici (n.r. - la Le Chateau Brie Compte Robert) multe lucruri lipsesc, dar, cel puțin, din 1984 și iată pînă în 2024, timp de 40 de ani aici lucrează o echipă, soț și soție, care duc estafeta cercetărilor, restaurărilor. Cu acest frumos exemplu de la acest chateau revin acasă, în Moldova, unde avem și noi mult de lucru", spune în video expertul.

Ion Ștefăniță a făcut și o precizare, menționînd că acest video este un mesaj pentru Ministerul Culturii de la Chișinău, care, potrivit lui, "nici pînă azi nu a recepționat lucrările de restaurare a Cetății Soroca".

Contactată de Noi.md pentru comentarii, Liuba Lupașco, consultant principal în cadrul serviciului de presă al Ministerului Culturii, a precizat că instituția va reveni cu o reacție cît de curînd posibil. Pînă la publicarea acestui material, redacția Noi.md încă nu recepționase răspunsul Ministerului.

Amintim că vara trecută în jurul procesului de restaurare a Cetății Soroca a izbucnit un scandal, după ce unii istorici au spus că în cadrul lucrărilor sunt folosite materiale care nu corespund autenticității proiectului.

Atunci, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că ceea ce a fost semnalat și pozițiile contradictorii vor fi examinate.

"Lucrările se fac în baza unui proiect aprobat și nu am niciun motiv să mă îndoiesc de legalitatea proiectului aprobat, dar calitatea lucrărilor este o altă problemă și trebuie să fim foarte atenți ca materialele care se folosesc să corespundă celor propuse în proiect", spunea ministrul.

La rîndul său, directorul Agenției de Inspectare a Monumentelor, Serghei Chiriac, a precizat atunci că, dacă apar anumite inconsecvențe, atunci se modifică documentația de proiect.

Restaurarea Cetăţii Soroca a început în 2013, în cadrul proiectului transfrontalier "Bijuterii Medievale".A doua etapă a lucrărilor a fost finalizată pe 27 decembrie 2023.

Mai multe informații despre istoria și cultura Republicii Moldova puteți afla, accesînd site-ul moldovenii.md.

3
2
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?