Un avion a efectuat un zbor de 15 ore cu biocombustibil din muștar

Un avion a efectuat un zbor de 15 ore cu biocombustibil din muștar

Primul zbor al unei aeronave alimentate cu bio-combustibil a avut o durată de 15 ore. Avionul a decolat din SUA, de la Los Angeles și a aterizat la Melbourne, în Australia.


Combustibilul folosit a fost un amestec în care o pondere semnificativă, de 10%, a avut-o biocombustibilul extras din semințele de muștar aparținînd unui anume soi, non-alimentar și utilizabil în industrie. Marele avantaj al utilizării bio-combustibilului a fost reducerea substanțială a emisiilor de carbon, cu 7%.


Zborul trans-Pacific a fost efectuat de către un aparat de zbor Boeing Dreamliner 787-9. Utilizarea exclusivă a bio-combustibilului obținut din semințe de muștar ar putea conduce la reducerea cu pînă la 80% a emisiilor de carbon, comparativ cu combustibilul tradițional, folosit pentru alimentarea motoarelor aeronavelor.


Semințele muștarului ce aparține sortimentului Brassica carinata oferă atît ulei care poate fi utilizat ca bio-combustibil, cît și un nutreț foarte bogat în proteine, pentru animalele din ferme, avînd, în plus, proprietatea de a îmbunătăți calitatea solului în care este cultivat. După 2-3 ani în care pe un teren au fost cultivate cereale, poate fi plantat acest tip de muștar, pentru prevenirea degradării solului prin monocultură.


Un singur hectar de teren produce suficiente semințe de muștar pentru obținerea a 2000 de litri de ulei. Din acesta se produce bio-combustibil pentru mașini agricole sau, după o procesare suplimentară, un combustibil utilizabil pentru alimentarea motoarelor aeronavelor. Din această cantitate se pot obține 400 de litri de combustibil pentru avioane sau 1400 de litri, pentru tractoare. Spre deosebire de combustibilii clasici, bio-combustibilii constituie o sursă de energie regenerabilă și sînt mai puțin poluanți.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load