X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Rusia intenţionează să trimită cosmonauţi pe Lună

16 noi. 2023,, 20:00   Externe
2508 0

Rusia are în vedere trimiterea unor cosmonauţi pe Lună în următorul deceniu, pentru prima dată în istoria sa, şi plănuieşte construirea unei baze selenare începînd din 2031, conform programului spaţial rusesc de zboruri cu echipaj uman, relatează agenţia rusă de presă TASS, citată de Reuters.

Conform unui proiect prezentat de Vladimir Soloviov de la RKK Energia, Rusia are în vedere misiuni cu echipaj uman pe Lună, inclusiv prima aselenizare umană rusă, şi ridicarea unei baze selenare, transmite agerpres.

"Pregătiri pentru înfiinţarea unei baze selenare - 2031-2040", scrie în acest proiect citat de TASS.

Planul include, de asemenea, exploatarea resurselor de pe Lună.

În august, prima misiune selenară a Rusiei din ultimii 47 de ani a eşuat, după ce nava spaţială Luna-25 a scăpat de sub control şi s-a prăbuşit pe satelitul natural al Pămîntului, eveniment care a evidenţiat problemele post-sovietice cu care se confruntă un program spaţial cîndva puternic, notează Reuters.

Astronautul american Neil Armstrong a ajuns celebru în 1969 devenind prima persoană care a păşit pe Lună. Însă misiunea Luna-2 a Uniunii Sovietice a fost prima navă spaţială care a ajuns pe suprafaţa Lunii, în 1959, iar misiunea Luna-9 din 1966 a fost prima care a reuşit o aselenizare controlată.

Iuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spaţiul cosmic, la 12 aprilie 1961, însă cosmonauţii sovietici nu au realizat niciodată o aselenizare cu echipaj uman.

4
3
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?