X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Studiu: Cît rezistă coronavirusul în corpul pacienţilor care dezvoltă o formă gravă a bolii

23 apr. 2020,, 20:31   Ştiinţă şi IT
2983 0

Coronavirusul se menţine în ţesutul pulmonar al pacienţilor o perioadă mai lungă de timp, cu pînă la o săptămînă, în cazul în care aceştia dezvoltă forma gravă a bolii, susţine un studiu publicat marţi în British Medical Journal şi citat de Press Association.

O analiză efectuată pe 96 de pacienţi cu coronavirus din China a relevat faptul că particulele virale persistă o perioadă mai lungă şi ating vîrful mai tîrziu în cazul persoanelor cu forma gravă a bolii, comparativ cu cele care au o formă mai uşoară, transmite digi24.ro.

De asemenea, virusul rezistă o perioadă mai lungă în corpul pacienţilor de sex masculin şi al celor cu vîrste peste 60 de ani, conform studiului.

Cercetătorii au estimat încărcătura virală - numărul de particule de virus - din peste 3.000 de probe colectate de la pacienţi infectaţi internaţi într-un spital din provincia chineză Zhejiang între 19 ianuarie şi 20 martie. Cu cît încărcătura virală este mai mare, cu atît mai multe particule de virus pot fi eliberate cînd persoana infectată expiră sau tuşeşte.

Cercetătorii au descoperit că durata de viaţă medie a virusului din probele respiratorii recoltate de la pacienţi cu forma gravă a bolii a fost de 21 de zile, comparativ cu 14 zile la persoanele cu forma uşoară.


Numărul particulelor virale a atins vîrful în a doua săptămînă de la debutul bolii în rîndul pacienţilor care au dezvoltat forma uşoară a bolii. Însă analiza probelor respiratorii recoltate de la pacienţii cu forma gravă a dezvăluit că încărcătura virală s-a menţinut la niveluri ridicate şi în a treia săptămînă.

Studiul a demonstrat că durata de viaţă medie a virusului a fost mai ridicată în probele prelevate din materii fecale, respectiv de 22 de zile, comparativ cu 18 zile în ţesutul pulmonar şi 16 zile în sînge.

Cercetătorii au notat că acest studiu are unele limitări, printre acestea numărîndu-se numărul redus al participanţilor, ceea ce ar putea afecta acurateţea rezultatelor. Ei au adăugat că încărcătura virală este influenţată şi de alţi factori, ceea ce înseamnă că rezultatele obţinute "reflectă parţial încărcătura virală din organism".

Concluziile studiului, al cărui autor principal a fost profesor Tingbo Liang de la Primul Spital Afiliat şi facultatea de medicină din cadrul Universităţii Zhejiang, evidenţiază importanţa efectuării unui management strict în fiecare etapă a bolii grave pentru a preveni răspîndirea virusului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?