COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Savanții au explicat cum poate fi depășită starea de anxietate și stresul în carantină

Savanții au explicat cum poate fi depășită starea de anxietate și stresul în carantină

Studiul internaţional intitulat Proiectul Fericirea Reală arată că documentarele despre natură au un impact direct asupra stării de spirit şi a bunăstării spectatorilor săi.

Cercetarea condusă de profesorul Dacher Keltner, un expert în ştiinţa emoţiilor la Universitatea din California – Berkeley, confirmă că interacţiunea cu progamele de divertisment factual, chiar şi de scurtă durată, conduce la creşteri semnificative ale emoţiilor pozitive precum mulţumirea, bucuria sau amuzamentul. Studiul a constatat scăderi substantiale ale emoţiilor precum nervozitatea, anxietatea, frica, stresul şi oboseala, transmite descopera.ro.

Echipa de cercetare a BBC Worldwide a colaborat cu profesorul Keltner, care supervizează catedra de Psihologie la Universitatea din California – Berkeley, într-un studiu în două etape. Un proiect global de cercetare cantitativă de peste 7500 de participanţi din ţări precum SUA, Marea Britanie, Singapore, India, Africa de Sud şi Australia, precum şi o analiză a peste 150 de studii ştiinţifice care au explorat legătura dintre natură şi sentimente precum fericirea şi bunăstarea umană.


Pentru a îmbunătăţi valoarea studiului, echipa de cercetare a lucrat cu Crowd Emotion, un start-up care s-a specializat în recunoaşterea emoţiilor, folosindu-se de tehnologie de ultimă oră de cartografiere şi recunoaştere facială pentru a înţelege cum spectatorii răspund la imaginile video.

Cercetarea a fost făcută pentru a marca lansarea unuia dintre cele mai importante serii documentare despre natură Planet Earth II, care a fost lansat recent şi în Romînia, înregistrînd recorduri de audienţă şi aprecieri la nivel global.

Profesorul Dacher Keltner, de la Universitatea din California – Berkeley, a spus: “Schimbările emoţionale demonstrate în studiul BBC şi care au rezultat ca urmare a vizionării acestei pătrunzătoare serii documentare sînt semnificative, pentru că aşa cum se ştie, uimirea şi mulţumirea sînt fundamentele fericirii umane. Dacă oamenii se simt uimiţi, aceştia sînt mai predispuşi să afişeze comportamente empatice şi caritabile şi s-a demonstrat că fac faţă mai uşor stresului.”

Participanţii s-au evaluat pe sine cu scoruri de la 0 la 10 pentru fiecare dintre cele 14 grupe de emoţii imediat înainte şi după vizionarea unui videoclip stimul. Rezultatele au fost grupate pe scoruri medii pentru fiecare grup de emoţii şi pentru fiecare tip de stimul vizionat.

Testat pe un focus grup, toate rezultatele au drept cauză vizionarea de documentare de istorie naturală.

Studiul BBC se alatură altor evidenţe ştiinţifice care demonstrează faptul că o legătură cu natura are o importanţă fundamentală în sănătatea, fericirea şi bunăstarea unei persoane. În paralel cu acest studiu global, profesorul Keltner a cercetat peste 150 de studii ştiinţifice care dezbăteau relaţia dintre emoţie şi natură. Studiul comandat de BBC a relevat multiple beneficii în favoarea conectării cu natura.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load