TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

OMS: Poluarea aerului cu ozon ucide 13 mii de oameni anual

OMS: Poluarea aerului cu ozon ucide 13 mii de oameni anual

Poluarea aerului cu ozon ucide aproximativ 13 mii de persoane anual în doar 400 dintre cele mai mari orașe din întreaga lume. La această concluzie au ajuns experții Organizației Mondiale a Sănătății


Din cauza poluării atmosferei cu diverse substanțe dăunătoare și agenți cancerigeni, anual mor mai mult de 7 milioane de oameni. Experții OMS cred că numărul real de decese este mult mai mare, însă oamenii de știință nu știu cum să calculeze corect acest indicator.


Printre poluanții atmosferici se numără și ozonul, care, atunci cînd nimerește în straturile inferioare ale atmosferei, devine un generator de diferiți aerosoli toxici. Aceștia conțin compuși ai acidului sulfuric și azotic.
Un grup internațional de oameni de știință condus de Antonio Gasparrini, professor la școala Londoneză de igienă și medicină tropicală, a apreciat faptul cît de mult excesul de ozon afectează starea sănătății a locuitorilor din 400 cele mai mari orașe ale lumii, din 20 de țări din Europa, America și Asia de Est.În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat datele privind nivelurile de poluare a aerului obținute de la stațiile meteorologice locale între 1985 și 2015. În total, 45 de milioane de oameni au murit în aceste orașe, însă majoritatea deceselor nu au legătură cu poluarea cu ozon. În același timp, după cum au arătat calculele, creșterea concentrației acestui gaz cu 10 µg/m3 a crescut șansa de deces prematur a locuitorilor acestor metropole cu 0,18%.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load