COVID-19 în MOLDOVA

Nor misterios fotografiat deasupra planetei Marte

Nor misterios fotografiat deasupra planetei Marte

Un satelit al Agenției Spațiale Europene a fotografiat un nor de mari dimensiuni, deasupra Planetei Roșii. Imaginea a fost surprinsă pe 17 și 19 iulie, dar formațiunea misterioasă, numită „Arsia Mons Elongated Cloud” (AMEC), a fost observată pentru prima dată în anul 2018.

Norul este format din vapori de gheață, se află deasupra vulcanului Arsia Mons, la o altitudine de aproximativ 20 km și se întinde pe o lungime de peste 1.700 km, scrie Daily Mail.

Oamenii de știință nu știu deocamdată de ce apare acest nor gigant, nici cum se formează sau cînd o să dispară din nou, scrie yoda.ro.


Formarea lui pare să fie însă legată de solstițiul de vară, cînd emisfera sudică a planetei Marte primește mai multă lumină de la Soare.

Prin urmare, apariția norului este ciclică, repetîndu-se la fiecare 80 de zile, cu aproximație, dar pînă acum 2 ani fenomenul nu fusese observat.

Timp de cîteva zile, norul crește în dimensiuni la primele ore ale dimineții marțiene și apoi dispare, urmînd să reapară ulterior.

De aceea, este greu de observat, deoarece satelitul trebuie să se afle într-o anumită poziție pe orbită pentru a-l putea surprinde.

În 2018, cînd a fost văzut pentru prima dată, uriașul nor avea o dimensiune ceva mai mică, întinzîndu-se pe o lungime de numai 1.450 km.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load