X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Există gheață pe Marte? Oamenii de știință au surprins prin descoperire

20 ian. 00:30   Externe
2438 0

Stratul de gheață are o grosime de aproximativ 4 kilometri. Rezervele de apă înghețată corespund, ca volum, aproximativ cu volumul Mării Roșii.

Oamenii de știință europeni au confirmat descoperirea unor depozite subterane "uriașe" de apă înghețată pe Marte. Descoperirea a fost făcută în formațiunea Medusa's Furrow din centura ecuatorială a Planetei Roșii, relatează euronews.

Grosimea stratului de gheață este de aproximativ 4 kilometri. Se indică faptul că cantitatea sa este suficientă pentru a acoperi întreaga planetă cu un ocean de aproximativ doi metri adîncime.

Gheața nu este perfect pură, ea este puternic poluată cu praf și cenușă vulcanică. Are o adîncime de aproximativ 300 de metri și este acoperită cu roci și sedimente, ceea ce face imposibilă recuperarea sa în viitorul apropiat, în primele etape ale unor potențiale expediții cu echipaj uman, subliniază experții.


Cu toate acestea, descoperirea le dă oamenilor de știință speranța că rezerve de gheață similare, deși mai mici, dar mai ușor de extras, vor fi găsite și în alte zone din zona ecuatorială marțiană.

Potrivit versiunii principale, Medusa's Furrow , sub care au fost găsite depozitele de gheață, s-au format în ultimele 3 miliarde de ani din curgeri de lavă și apoi au fost acoperite de un strat gros de cenușă vulcanică. Astăzi, ele reprezintă cea mai abundentă sursă de praf pentru furtunile sezoniere uriașe de praf.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?