Gripa ar putea afecta sănătatea creierului

Gripa ar putea afecta sănătatea creierului

Un studiu publicat în jurnalul Neuroscience și realizat pe cobai arată că virusul gripal poate influența activitatea creierului și poate afecta memoria, efecte manifestate pe termen lung. 

Cercetătorii din cadrul Universității din Columbia și a Universității Tehnice Braunschweig din Germania au analizat 3 tulpini diferite ale virusului gripal: H1N1 (tulpina din spatele episoadelor de gripă porcină din 2009), H7N7 (o tulpină periculoasă care afectează rar oamenii) și H3N2 (tulpina responsabilă de majoritatea cazurilor de gripă, cum sînt cele din sezonului gripal 2017- 2018). 

Două dintre aceste tulpini, H3N2 și H7N7, au dus la afectarea memoriei asociată cu modificări structurale la nivelul neuronilor din hipocamp. De asemenea, infecția a activat celulele imunitare din creier în acea regiune pentru o perioadă prelungită și a alterat expresia genelor implicate în afecțiuni ca depresia, autismul sau schizofrenia. După infectare, s-a observat o afectare a memoriei după 30, 60, respectiv 120 zile. La o lună după infectare, cobaii sau recuperat fizic, dar cei care au primit tulpinile H3N2 și H7N7 au prezentat afectarea memoriei.  

Acest studiu sugerează că anumite tulpini ale virusului gripal pot cauza afectarea funcției cerebrale, dar mai sînt necesare cercetări suplimentare în acest sens. sînt necesare și cercetări clinice pe subiecți umani, pentru a vedea dacă aceste efecte sînt aplicabile și în cazul oamenilor.  

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load