COVID-19 în MOLDOVA

Faceți cunoștință cu bigmouth buffalo - cel mai vechi pește de pe Pămînt. Are 112 ani și s-a născut la începutul secolului XX!

Faceți cunoștință cu bigmouth buffalo - cel mai vechi pește de pe Pămînt. Are 112 ani și s-a născut la începutul secolului XX!

Un grup de oameni de știință de la Universitatea din Dakota de Nord a descoperit cel mai bătrîn pește de apă dulce din istoria umană - bigmouth buffalo (Buffalo cu gura mare sau Ictiobus cyprinellus), care a ajuns la 112 ani.

Este o durată de patru ori mai lungă decît durata de viață preconizată a acestei specii de 26 de ani. Studiul este publicat în revista Nature.


Vîrsta peștelui a fost determinată folosind o metodă specială de datare. Peştelui i-a fost preluat un cip subțire de otolți – structură a carbonatului de calciu în urechile peștelui osos, care îi ajută să balanseze. Otoliţii sînt asemenea copacilor prin faptul că adaugă la intervale regulate un nou strat. Pot fi numărați pentru a estima vîrsta animalului.În perioada 2011-2018, oamenii de știință au analizat aproximativ 400 de exemplare. Unele exemplare au fost fotografiate, măsurate, etichetate și eliberate de biologi în natura sălbatică. Oamenii de știință au trebuit să ucidă alți pești pentru a le studia structura și caracteristicile interne.
Peștele în vîrstă de 112 ani a ajuns în grupul de autopsie, dar acest lucru a făcut posibilă aflarea vîrstei sale exacte. Apropo, majoritatea Ictiobus cyprinellus găsiţi aveau vîrsta de peste 80 de ani, în timp ce oamenii de știință practic nu au găsit peşti tineri de această specie.
Înainte de descoperirea acestui Ictiobus cyprinellus, se credea că peștele de apă dulce poate trăi cel mult 40 de ani.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load