Cum se explică, că Moldova are cea mai bună viteză de internet

Cum se explică, că Moldova are cea mai bună viteză de internet

Cum se face că o țară săracă din estul Europei este a treia țară din lume după viteza Internetului, după Singapore și Coreea de Sud? Asta s-au întrebat despre Republica Moldova reporterii revistei Ozy cu sediul în Silicon Valley, California, și au încercat să ofere un răspuns.

Cei la Ozy scriu că 90% din populație Republicii Moldova are acces la internet rapid, care ajunge pînă la 1Gb pe secundă.

„Unicele țări care stau mai bine decît Moldova la acest capitol sînt Singapore și Coreea de Sud, ambele mult mai bogate decît Moldova și mult mai urbanizate (orașele fiind mult mai ușor conectate între ele cu fibră optică decît satele). SUA, care este de două ori mai urbanizată decît Moldova are o rată de acoperire cu internet de doar 18%. Toate țările din top-10 cu cel mai bun internet sînt în „clubul” celor mai bogate națiuni ale lumii. Ce face Moldova în top?”, se întreabă autorii.

Răspunsul pare să se ascundă în finanțările externe care au fost pompate în R. Moldova după destrămarea URSS. „La sfîrșitul anilor 2000, una dintre condițiile Băncii Mondială în planul de dezvoltare pentru Moldova a fost privatizarea rețelelor de telefonie. În 2009, un cablu de fibră optică a fost tras peste Prut, fapt care la scurt timp a dus la conectarea rapidă a moldovenilor la internet”, povestește pentru Ozy Iurie Țurcanu, directorul executiv e-gov. Astăzi, Moldova este conectată direct, prin fibră optică, și de Frankfurt, o așa-zisă mare intersecție digitală, notează AGORA.md.

Autorii scriu că deși viteza internetului moldovenesc e de invidiat, rata de penetrare (sau procentul de oameni care se conectează regulat la internet) nu e foarte diferită de restul lumii, fiind la același nivel cu Portugalia sau Argentina și chiar la un nivel mai scăzut decît SUA. „Se întîmplă pentru că prețul unui calculator e o barieră mai mare pentru oameni decît prețul internetului”, spun autorii.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load