COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A fost descoperită o nouă stare a substanței

A fost descoperită o nouă stare a substanței

Existența teoretică a unei astfel de stări a materiei a fost prezisă cu mai mult de o sută de ani în urmă, dar existența sa nu a fost dovedită.

Oamenii de știință de la Universitatea din Colorado au descoperit o nouă stare a materiei. Datele despre studiu sînt publicate în revista Nature. În timpul studiului moleculei organice artificiale RM734, experții au observat comportamentul său anormal. La temperaturi ridicate, substanța a demonstrat o fază clasică nematică, dar s-a comportat ciudat la frig.

Starea nematică este caracteristică cristalelor lichide care combină proprietățile substanțelor lichide și solide. Aceste proprietăți au permis utilizarea lor în ecrane cu cristale lichide.


Noua fază a moleculei RM734 s-a dovedit a fi mai sensibilă la cîmpurile electrice, de la 100 pînă la 1000 de ori față de cristalele lichide obișnuite. Se pare că moleculele din cristal lichid în faza feroelectrică nematică se aranjează în același mod. Astfel apar zone în care toate cristalele sînt îndreptate într-o direcție.

Existența acestei proprietăți a cristalelor lichide a fost prezisă în 1910. Specialiștii deocamdată nu știu ce mecanism stă la baza proprietăților RM734.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load