X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

A apărut un nou senzor de adîncime. Creatorii au fost inspirați de ochii păianjenilor

31 oct. 2019,, 03:00   Ştiinţă şi IT
2189 0

O echipă de oameni de știință de la Școala de Științe Aplicate și de Inginerie John Paulson de la Harvard (SEAS), a urmărit mult timp capacitatea păianjenilor săritori de a studia relieful în timp ce sar. După ce a examinat dispozitivul vederii lor, ea a creat un senzor compact de adîncime.
Senzorii de adîncime sunt folosiți în smartphone-uri - de exemplu, pentru a debloca dispozitivele cu recunoaștere facială. Ei funcționează folosind mii de puncte laser pentru a determina detaliile feței, ceea ce necesită un procesor rapid și o baterie pentru a face o mulțime de calcule. Cercetătorii căutau o modalitate de a efectua aceleași acțiuni, dar în dispozitive mici cu un timp limitat de funcționare autonomă, cum ar fi smart watch-urile sau microroboții.


Pentru a găsi un mod mai eficient de a măsura adîncimea, ei au atras atenția asupra comportamentului păianjenilor. Spre deosebire de oameni, păianjenii săritori au nevoie de o percepție foarte exactă a suprafețelor. Pentru aceasta, în fiecare ochi al insectelor există straturi ale retinei, care surprind imagini cu diferite grade de încețoșare. Obiectul va apărea încețoșat într-un ochi și clar în celălalt, ceea ce-i permite să calculeze eficient adîncimea.


Pentru a reproduce abilitățile păianjenilor, oamenii de știință au folosit un nou tip de lentile care pot crea două imagini cu grade diferite de încețoșare concomitent.


Partea finală a sarcinii cercetătorilor este un algoritm extrem de eficient care analizează cele două imagini obținute de lentile și le folosește pentru a crea o imagine de ansamblu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?