COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Update: Amenzi și detenție pentru cei care nu vor respecta regimul de carantină. Ce a hotărît Guvernul

Update: Amenzi și detenție pentru cei care nu vor respecta regimul de carantină. Ce a hotărît Guvernul

UPDATE 17.35 - Inițiativa legislativă a fost aprobată la ședința de astăzi a Guvernului

9.50 - Amenzi usturătoare şi chiar ani grei de puşcărie pentru cei care nu vor respecta regimul de carantină pentru coronavirusul de tip nou.

Prevederile se regăsesc într-un proiect de modificare a Codului Penal şi al celui contravenţional, elaborat de către Ministerul Justiţiei, în contextul răspîndirii virusului COVID-19. Documentul va fi examinat azi la Guvern, scrie publika.md.

Conform normelor în vigoare, pentru persoanele care contribuie la răspîndirea unei boli epidemice pedeapsa maximă este detenţia de pînă la un an. Acum, autorii modifică şi completează acest articol din Codul Penal. Astfel, cei care vor provoca răspîndirea bolilor epidemice vor putea fi sancţionaţi şi cu pînă la trei ani de închisoare sau amendă de pînă la 50 de mii de lei. Iar dacă acest lucru va duce la decesul altei persoane, pedeapsa maximă va fi de pînă la şapte ani de puşcărie.


Totodată, se propune completarea Codului Contravențional. În acest caz, au fost introduse articole noi. Este vorba despre nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice. În acest caz, dacă persoana a pus în pericol sănătatea publică se sancționează cu amendă de pînă la 24 de mii de lei. De asemenea, cei care vor prezenta date eronate în fișele epidemiologice vor primi amendă de pînă la 24 mii de lei.

Amintim că, fiecare persoană care intră pe teritoriul Republicii Moldova dintr-o zonă afectată de Covid-19 este obligată să îndeplinească o fișă epidemiologică pentru pasageri sau călători. Completată corect şi cu date veridice, aceasta ajută la identificarea cetăţenilor cu risc sporit de infectare cu noul coronavirus. Autorităţile au atras atenţia asupra faptului că sute de persoane au introdus date eronate în aceste fișe.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load