„TeleFilm - Chişinău” a lansat primul film documentar (FOTO)

„TeleFilm - Chişinău” a lansat primul film documentar (FOTO)

Primul film documentar „Slovenia mea cu Ala Adamia”, produs la „TeleFilm – Chişinău”, după relansarea activităţii studioului, a fost lansat pe 27 februarie.


Filmul documentar a fost prezentat publicului larg de la Chişinău la Cinematograful „Patria – Loteanu”.


Filmul prezintă cultura, tradițiile și oamenii Sloveniei prin ochii conaționalei noastre, Ala Adamia, stabilită de opt ani în această țară. Slovenia, la fel ca și Republica Moldova, sînt pentru Ala Adamia, protagonista filmului - „acasă”. Aici, în Republica Moldova, s-a născut, a studiat și s-a format ca personalitate. În Slovenia a învățat ce înseamnă toleranță, modestie, dar și omenie, spunea ea. Eroina documentarului mărturisește că nu are priorități atunci cînd vorbește despre Moldova și Slovenia.


„Fiind în Slovenia mereu simt un dor de nedescris pentru Moldova, țara de baștină, casa mea. Aici, în Moldova, mi-e dor de Slovenia. Cert este că și într-o țară, și în alta, eu mă simt ca „acasă”, susține eroina filmului documentar „Slovenia mea”, Ala Adamia. Protagonista filmului este medic de profesie, stabilită de mulți ani în Slovenia, căsătorindu-se cu un diplomat din această țară. În film Ala Adamia împărtășește din valorile la care ține foarte mult și care au ajutat-o în viață.

„Asistăm în această seară, din punctul meu de vedere, la un act istoric, la deschiderea oficială a ceea ce a fost „TeleFilm - Chișinău”, pentru că era imposibil să nu redeschidem studioul care a creat peste 400 de filme documentare și artistice. Un fir roşu în acest film este Ala Adamia concetăţeaca noastră. Ea ne arată Slovenia ei, în felul acesta noi o descoperim pe Slovenia noastră”, a declarat directorul departamentului „TeleFilm – Chișinău”, jurnalistul Mircea Surdu. Prezentă la lansarea oficială a filmului documentar „Slovenia mea cu Ala Adamia”, președinta IPNA Compania „Teleradio – Moldova”, Olga Bordeianu, a mulțumit partenerilor europeni pentru suportul oferit.

„Pentru noi, Compania „Teleradio – Moldova”, continuarea istoriei filmului documentar înseamnă, mai întîi de toate, promovarea patrimoniului ţării, a unui tezaur inestimabil cu conţinut istorico-cultural deosebit, ceea ce ne oferă un sentiment de continuitate şi conștientizare că istoria are o valoare inestimabilă ce trebuie păstrată”, a declarat Olga Bordeianu.

Chisinau%20Imagine%204.JPG" />

Potrivit șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, relansarea unui studiou de producție a filmelor documentare la Chișinău va contribui semnificativ la dezvoltarea și protejarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova.

„Relansarea activității „TeleFilm – Chișinău”, care are o istorie bogată, de această dată cu echipament performant, oferit în cadrul proiectului, va permite ca această tradiție să continue. Mă bucur că începem această serie de filme documentare despre țările membre ale UE, țări care au trecut și ele prin reforme, devenind țări prospere”, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.

În anul curent echipa „TeleFilm – Chișinău” își planifică să realizeze zece filme documentare, iar șase dintre acestea vor fi finanțate de către Uniunea Europeană și Consiliul Europei în cadrul proiectului „Promovarea libertății și pluralismului mass-media în Republica Moldova”.  Potrivit șefei ad interim a Oficiului Consiliului Europei în Chișinău, Eva Gutjahr, în următoarele luni vor fi produse filme documentare despre Croația, Estonia, Letonia,, Slovacia și Republica Cehă.„Filmul documentar „Slovenia mea cu Ala Adamia” este unul dintre cele șase filme pe care le vom pregăti pe parcursul acestui an. Pentru Consiliul Europei libertatea și pluralismul mass-media se află în centru activităților pe care le desfășoară peste tot în lume. Filmele documentare sînt cele care ne oferă tabloul real al unei țări, grație filmelor documentare aflăm despre cultura, tradițiile și valorile unui popor”, a declarat Eva Gutjahr.

Despre importanța relansării studioului „TeleFilm – Chișinău” a vorbit și președintele Comisiei parlamentare mass-media, Vladimir Hotineanu. Potrivit lui, „TeleFilm – Chișinău” a crescut și educat generații întregi, iar relansarea studioului este un lucru binevenit, ce va contribui la promovarea valorilor culturale.


Documentarul a fost pe placul telespectatorilor, relatează Mesager. Ei spun că este un început bun pentru  promovarea producţiei autohtone de film. „Îmi amintesc de multe filme făcute de „TeleFilm-Chişinău şi cred că este absolut important să avem producţie autohtonă. Este foarte important ca în Republica Moldova să promovăm filmele documentare, asta ne va ajuta să dezvoltăm producţia moldovenească”, au afirmat spectatorii. 

Filmul documentar „Slovenia mea cu Ala Adamia” va fi difuzat pe micile ecrane la  data de 4 martie, ora 19:55, la postul național de televiziune, Moldova 1.

Amintim că activitatea studioului „TeleFilm – Chișinău” a fost relansată pe 20 februarie, grație proiectului „Promovarea libertății și pluralismului mass-media în Republica Moldova”, sprijinit de către Uniunea Europeană și Consiliul Europei. În prezent, creațiile cinematografice sînt realizate de către o echipă de profesionişti, formaţi şi plăsmuiţi pe platourile de filmare ale Televiziunii Naţionale, care îşi propun să dea un suflu nou creaţiilor „TeleFilm-Chişinău”.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load