COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Strigăt disperat de ajutor. Părinții cer să fie redeschise grădinițele

Strigăt disperat de ajutor. Părinții cer să fie redeschise grădinițele

Mai mulți părinți din municipiul Bălți cer autorităților să găsească o soluție în privința familiilor cu copii de vîrstă preșcolară, în vederea faptului că de aproape trei luni grădinițele din Republica Moldova sînt închise. Părinții susțin că nu pot munci și sta, în același timp, cu copii acasă. În acest sens a fost lansată o petiție prin care semnalează problema încălcării dreptului la educație.

În urma cazurilor în care copii și-au pierdut viața în timp ce au rămas acasă fără supraveghere, cîțiva părinți s-au solidarizat și au solicitat redeschiderea grădinițelor. Ei consideră că dacă vor fi luată măsurile corecte de protecție, atunci riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 poate fi redus.

„Venim cu un mesaj de solidaritate pentru părinții care și-au pierdut copii. După patru luni de pandemie, avem situații fără precedent. Mă refer la faptul că avem cazuri cînd la propriu ne mor copii. De ce? Pentru că nici pînă azi, nu avem un protocol care să reglementeze redeschiderea grădinițelor, astfel încît ele să funcționeze în strictă legătură cu situația pandemică în care ne aflăm”,


Potrivit grupului de părinți, în prezent circa 130.000 de familii sînt puse în pericol.

„Vorbim de peste 130 de mii de familii care au copii mici și care zi de zi atunci cînd pornesc la muncă se gîndesc cum să protejeze mai bine odraslele lor. Solicităm a cîta oară ca să fie rezolvată această problemă. Ce facem cu grădinițele? Cît le mai ținem închise? Ce soluții le propunem părinților? Vrem redeschiderea grădinițelor cu luarea a tuturor măsurilor de precauție”, mai susțin părinții.

O femeie, mamă a doi copii spune că îi este frică să plece la muncă și să lase micuții singuri acasă. Astfel, ea a fost nevoită să alegă între a merge la serviciu pentru a avea o sursă de venit sau a sta cu cei mici acasă.

„Sunt mamă a doi copii de grădiniță. Vreau să vă spun că este foarte greu, din motiv că nu pot munci. Prea mult timp a trecut de cînd grădinițele au fost închise. Vă rog foarte mult să luați careva măsuri, deja nu se mai poate. Deschideți grădinițele. Nu putem lăsa copii fără supraveghere”, a spus o mămică.

Petiția o puteți semna aici.

Amintim că acum două zile, ofetiță de cinci ani din capitală a decedat după ce a fost strivită de un dulap. În momentul incidentului copila era singură acasă, iar părinții se aflau la serviciu.

Școlile și grădinițele din Republica Moldova au fost închise în data de 11 martie, din cauza riscului de răspîndire a coronavirusului de tip nou. Ulterior, autoritățile au menționat că acestea vor fi redeschise în ultimul rînd, cînd pericolul de infectare a minorilor cu COVID-19 va fi minim.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load