COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Se cere clarificarea situației. Trebuie sau nu copiii să poarte măști

Se cere clarificarea situației. Trebuie sau nu copiii să poarte măști

Avocatul poporului pentru drepturile copilului solicită claritate în privința vîrstei minime rezonabile de la care copiii urmează să poarte măști de protecție în spațiile publice închise.

Ombudsmanul Maia Bănărescu menționează într-un demers adresat premierului Ion Chicu că prevederile hotărîrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, prin care a fost dispusă purtarea măștilor în transportul public, spațiile comerciale și spațiile publice închise, sînt neclare și ușor interpretabile în cazul copiilor, transmite IPN.

Maia Bănărescu atrage atenția asupra faptului că un bebeluș sau un copil de 2-7 ani nu poate să răspundă cerinței de purtare a măștilor în mod egal cu un minor de 15 sau 18 ani. De aceea, în opinia avocatului poporului pentru drepturile copilului, aplicabilitatea acestei cerințe este disproporțională raportată la categoriile de vîrstă ale copiilor pînă la împlinirea majoratului.


Maia Bănărescu e de părere că măsura de protecție privind purtarea măștilor în spații publice închise poartă un caracter prea general și interpretativ. Și acest fapt permite abuzuri atît din partea organelor de control, cît și a agenților economici care prestează anumite servicii și sînt responsabili de asigurarea măsurilor de protecție în spațiile publice închise.

Fără a pune la îndoială necesitatea purtării măștilor de protecție în spații publice închise, ombudsmanului copilului pledează pentru stabilirea unor condiții clare și specifice atunci cînd cerința în cauză se referă la minori. Maia Bănărescu consideră că este necesar să fie stabilită o vîrstă minimă rezonabilă pentru care copiii urmează să poarte măști de protecție, fără a fi afectați de aceasta, precum și oportunitatea purtării măștilor de protecție de către copiii cu dizabilități.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load