TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Rezultatele controalelor la Procuratura Anticorupție și PCCOCS

Rezultatele controalelor la Procuratura Anticorupție și PCCOCS

Procurorul General Alexandr Stoianoglo a declarat că Procuratura Anicorupția nu a lucrat eficient în ultimii patru ani.

Concluzia vine după rezultatele controalelor complexe, desfășurate la Procuratura Anticorupție și PCCOCS în perioada decembrie 2019 – 10 ianuarie 2020.

„Din numărul total de sentințe în instanțele de fond, 33% reprezintă cazuri de corupție minoră, de mită de maximum 5000 de lei. (...) Dosarele de rezonanță se prăfuiesc în safeuri neavînd finalitate cu anii”, a declarat Stoianoglo, concluzionînd că potențialul PA a fost utilizat doar în documentarea cazurilor minore, doar pentru statistică.


Cît despre dosarul privind furtul miliardului, procurorul general spune că la investigațiile în cadrul acestui dosar lucrează un grup format din doar șase persoane, în timp ce o altă cauză, nesemnificativă, este investigată de un grup format din 45 de persoane.

„Pe cauza penală privind frauda bancară s-au făcut multe eforturi de entitățile implicate în investigație, cu arestări ale unor beneficiari ai furtului bancar, cu sechestrări de bunuri și active de valoare. Totuși, auditul procesual al materialelor cauzei penale au scos în evidență multiple, ceea ce înseamnă că direcția pe care s-au focusat procurorii pînă în prezent, nu a permis să aibă loc o investigație complexă și obiectivă, cu referire la toți potențialii beneficiari ai furtului miliardului” spune Stoianoglo, transmite Noi.md cu referire la Unimedia.

Șeful PG a adăugat că la această concluzie s-a ajuns după ce s-a dovedit că poziția și declarațiile unor persoane direct implicate în procesele de investigație au fost ignorate total, în timp ce unele grupări economice și politice au fost favorizate unilateral.

Cazul interceptărilor: „Legea stabilește că o persoană nu poate fi inteceptată mai mult de șase luni.”, spune procurorul general. „În acest caz, aceste prevederi legale au fost ignorate totalmente. Mai multe persoane au fost interceptate timp de 8 sau chiar 12 luni. O persoană cu funcție de răspundere din cadrul procuraturii a fost interceptată neîntemeiat, motivul fiind că „nu este cunoscut utilizatorul numărului de telefon”, chiar dacă această persoană era arhicunoscută de toți angajații iar numărul de telefon era utilizat zi de zi în scopuri de serviciu.”

Controalele dispuse de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo au vizat toate dimensiunile de competență ale celor două procuraturi specializate pentru ultimii patru ani. Verificările au fost efectuate de către două grupuri de procurori, conform unor indicatori concreți.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load