Protest la Ambasada Ucrainei, față de construirea barajelor pe Nistru (VIDEO)

Protest la Ambasada Ucrainei, față de construirea barajelor pe Nistru (VIDEO)

„Nu barajelor pe Nistru” şi „Cerem transparenţă” – sînt cîteva dintre sloganele scandate în cadrul protestului organizat astăzi de mai mulţi activişti civici şi ONG-uri în faţa Ambasadei Ucrainei la Chişinău, informează Noi.md.


Oamenii prezenţi la eveniment spun că-şi doresc o soartă mai bună pentru rîul Nistru şi sînt categoric împotriva construirii celor șase hidrocentrale pe rîu în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, care riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populația Moldovei.


„Credem că construirea celor şase hidrocentrale reprezintă un dezastru ecologic pentru Republica Moldova, pentru că rîul Nistru ar putea arăta ca rîul Bîc. Se va distruge biodiversitatea şi există riscul ca un milion de cetăţeni să rămînă fără apă potabilă”, a declarat preşedintele Fundaţiei pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava”, Oleg Sclifos.


„Îmi pare rău de starea în care a ajuns rîul Nistru. Nu ne dăm seama că, dacă noi nu vom avea apă, mai mult de două sau trei zile nu vom putea trăi”, a menţionat consilierul municipal Silvia Grigore.


Preşedintele Mişcării de Tineret „Urmaşii lui Ştefan” spune că problema rîului Nistru este una de interes naţional, care în niciun caz nu poate fi neglijată.


„Protestul este o formă paşnică de manifestare a poziţiei noastre față de intenţia Ucrainei de a construi pe rîul Nistru şase baraje, care, în viziunea experţilor, prezintă un pericol pentru asigurarea cu apă potabilă a cetăţenilor Republicii Moldova. Chestiunea legată de Nistru este una de interes naţional şi ea nu poate fi neglijată de guvernare”, a punctat Roibu.


Şi ceilalţi manifestaţi, care au venit cu pancarte, au cerut insistent suspendarea contractului care permite Ucrainei să construiască hidrocentrale noi pe cursul superior al Nistrului, argumentîndu-şi părerea prin simplul fapt că nu vor să se trezească într-o bună zi fără apă. Această problemă, spun ei, trebuia rezolvată cu mult timp înainte, iar dacă nici de data aceasta nu se va lua o decizie în favorea lor, protestele vor continua.


După protestul din faţa Ambasadei Ucrainei, oamenii au mers în marş spre Guvernul Republicii Moldova unde, la fel, au cerut implicarea autorităţilor moldovene şi celor ucrainene în salvarea rîului Nistru.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load