Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Ucraina explică motivul întreruperii serviciilor consulare pentru bărbații de vîrstă de mobilizare

23 apr. 15:45   Externe
2105 1

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a confirmat informația privind întreruperea serviciilor consulare pentru cetățenii ucraineni de vîrstă de mobilizare care se află în străinătate.

După cum relatează "Adevărul European", el a publicat comentariul corespunzător pe Twitter (X).

Kuleba a menționat că protecția drepturilor și intereselor cetățenilor ucraineni aflați în străinătate a fost și rămîne o prioritate a Ministerului Afacerilor Externe, dar în circumstanțele actuale principala prioritate este lupta pentru supraviețuirea Ucrainei.

"Cum arată acum: un bărbat în vîrstă de recrutare a plecat în străinătate, a arătat statului său că problema supraviețuirii sale nu îl privește, iar apoi vine și vrea să obțină servicii de la acest stat. Nu merge așa. Avem un război în țara noastră", a subliniat ministrul ucrainean de Externe.

El a reamintit că obligația de a-și actualiza datele în centrele de achiziții teritoriale exista înainte de adoptarea noii legi privind mobilizarea.


"Dacă acești oameni cred că cineva acolo, departe, pe front, care luptă și își dă viața pentru acest stat, și altcineva va sta în străinătate, dar în același timp va primi servicii din partea acestui stat - atunci nu merge așa. Șederea în străinătate nu scutește un cetățean de îndatoririle sale față de patria sa.

De aceea, ieri am dat instrucțiuni să se ia măsuri pentru restabilirea unui tratament echitabil al bărbaților aflați la vîrsta mobilizării în Ucraina și în străinătate. Va fi corect așa", a subliniat Dmitri Kuleba.

El a adăugat că, în curînd, Ministerul Afacerilor Externe va oferi explicații clarificate cu privire la procedura ulterioară de obținere a serviciilor consulare pentru bărbații de vîrstă de mobilizare în instituțiile diplomatice străine.

Anterior, s-a raportat că Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a dat indicații ca, începînd cu 23 aprilie 2024, să suspende temporar acțiunile consulare privind cererile cetățenilor ucraineni de sex masculin cu vîrsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Interdicția este introdusă pentru a preveni ca cetățenii ucraineni să "evite obligația de a rezolva problema înregistrării militare".

Potrivit documentului, acțiunile consulare legate de eliberarea cărților de identitate pentru întoarcerea în Ucraina sînt recunoscute ca o excepție de la regula stabilită. Ordinul Ministerului de Externe este valabil "pînă la clarificări suplimentare privind procedura de aplicare a prevederilor legii ucrainene privind consolidarea mobilizării", care va intra în vigoare în luna mai.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a semnat-o la 16 aprilie. Potrivit legii, bărbații cu vîrste cuprinse între 18 și 60 de ani vor trebui să își actualizeze legitimațiile în termen de 60 de zile la un birou de înrolare militară, la un centru de servicii administrative sau la un birou electronic al recrutului. În cazul încălcării termenului limită, este prevăzută o amendă de la 17.000 la 22.500 UAH, precum și privarea de permisul de conducere prin decizia comisiei militare.

Bărbații cu vîrste cuprinse între 18 și 60 de ani care se află în străinătate trebuie să aibă documente de înregistrare militară valabile și actualizate pentru a obține un nou pașaport. Este posibilă actualizarea datelor prin e-mail, telefon sau cabinet electronic, nefiind necesară întoarcerea în Ucraina în acest scop.

Legea introduce obligativitatea furnizării de informații către comisiile militare despre cetățeni, inclusiv despre cei care locuiesc în străinătate, și dreptul de a reține o persoană pasibilă de serviciu militar pentru lipsa unei legitimații militare. Cetățenii Ucrainei răspund penal pentru neprezentarea la un centru de înrolare militară în baza unei citații care le-a fost deja comunicată. Înainte de aceasta, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a semnat o lege privind reducerea vîrstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani.

2
0
0
1
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?