Procuratura Transnistriei a revenit la împuternicirile pierdute în 2003

Procuratura Transnistriei a revenit la împuternicirile pierdute în 2003

Aşa-numita procuratură din autoproclamata rmn şi-a redobîndit împuternicirile anterioare, care au fost reduse substanţial în 2003 la iniţiativa liderului de atunci de la Tiraspol, Igor Smirnov. O decizie în acest sens a fost aprobată ieri de pretinsul soviet suprem al rmn, transmite MOLDPRES.


În anul 2003, aşa-zisa curte constituţională de la Tiraspol a decis, în urma unui demers al lui Igor Smirnov, ca procuratura să fie lipsită de funcţiile de organ de putere de stat, deoarece nu se încadra în nici o categorie de autoritate cum ar fi cea legislativă, executivă şi judiciară. În urma deciziei curţii, procuratura a fost lipsită de multe atribuţii importante, în loc fiind creat un comitet de anchetă.


Actuala decizie stipulează că „procuratura, la fel ca şi comisia electorală centrală, curtea de conturi şi însărcinatul pentru drepturile omului sînt autorităţi de stat cu împuternicirile respective”.


„Am operat aceste modificări pentru a face într-adevăr ca procuratura să fie „ochiul statului” care să supravegheze toate structurile publice”, a declarat presei din stînga Nistrului Galina Antiufeeva, aşa-numitul vicepreşedinte al sovietului suprem din rmn.


Revenirea procuraturii la împuternicirile de altădată s-a făcut la indicaţiile liderului  rmn. Pe 12 ianuarie, în cadrul unei şedinţe, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a dispus parlamentarilor să întreprindă măsuri urgente pentru modificarea legislaţiei şi restabilirea atribuţiilor procuraturii. Mai mulţi experţi de pe ambele maluri ale Nistrului susţin că, astfel, Krasnoselski îşi doreşte să aibă un instrument în plus pentru a ţine sub control toate instituţiile din regiune.  


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load