Poate fi recuperată marfa confiscată la vamă? Răspunsul autorităților

Poate fi recuperată marfa confiscată la vamă? Răspunsul autorităților

Potrivit legislației în vigoare, bunurile nedeclarate la trecerea frontierei sau cele de contrabandă sînt confiscate în folosul statului.


Odată confiscate, acestea nu mai pot fi recuperate, a precizat pentru Noi.md, Cristina Rău, purtător de cuvînt al Serviciului Vamal. În funcție de gravitatea infracțiunii comise, Codul contravențional și cel penal prevăd diferite sancțiuni.


„Ce ține de domeniul vamal, există contravenții prevăzute de Codul contravențional. Vorbim de articolul 287, alineat 10 - trecerea peste frontiera vamală a bunurilor nedeclarate sau tăinuite de controlul vamal, care se sancționează cu o amendă ca variază între 3000 și 4500 de lei, cu reținerea bunurilor. Alte două infracțiuni care cad sub incidența răspunderii penale sînt: contrabanda și eschivarea de la achitarea drepturilor de import”, precizează sursa citată.


Totodată, legea prevede că, pe lîngă bunurile confiscate, se reține și unitatea de transport folosită la săvîrșirea contravenției. În cazul eschivării de la achitarea drepturilor de import, agenții economici plătesc și un anumit procent din valoarea totală a bunurilor reținute.


În funcție de decizia instanței de judecată, marfa este transmisă Serviciului Fiscal de Stat pentru valorificare. Dacă este vorba despre produse alimentare fără acte de proveniență, este sesizată Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care dispune nimicirea acestora.


”Bunurile confiscate sînt depozitate în camera de corpuri delicate a Serviciului Vamal, iar apoi, după finalizarea anchetei și pronunțarea unei hotărîri, bunurile sînt transmise Fiscului, care acționează în baza legii”, a adăugat Cristina Rău.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load