COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pensiile militarilor și judecătorilor, subiect aprins pentru parlamentari

Pensiile militarilor și judecătorilor, subiect aprins pentru parlamentari

Începînd cu 2020, militarii vor putea să iasă la pensie după o vechime în muncă de 25 de ani. Pînă în 2011, vechimea de muncă după care puteau să iasă la pensie militarii era de 20 de ani, dar în ultimii nouă ani, aceasta a crescut cu șase luni în fiecare an.

Judecătorii din Moldova, potrivit unei legi adoptate în 2014, pot ieși la pensie la vîrsta de 50 de ani dacă au 20 de ani de experiență în muncă, dintre care cel puțin 12 ani și jumătate - în calitate de judecător.

Anterior, s-a anunțat că membrii coaliției de guvernămînt au ajuns la un consens privind modificarea standardelor de pensionare a judecătorilor și a militarilor, dar mai tîrziu s-a aflat că reprezentanții Partidului Socialiștilor nu au discutat și nu au ajuns la o înțelegere cu blocul ACUM cu privire la problema sus-menționată, a declarat vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Vladimir Odnostalco.


El a subliniat, de asemenea, că vîrsta de pensionare este o problemă foarte delicată, iar orice schimbare pe această temă ar trebui făcută numai după consultări publice și după o analiză și o evaluare complexă a situației.

„Noi nu vom ieși să anunțăm decizii luate peste noapte, așa cum au făcut-o alții”, a adăugat Vladimir Odnostalco, făcând aluzie la guvernarea anterioară”, a adăugat deputatul citat de Sputnik.

Odnostalco, împreună cu colegii săi, a elaborat și a înregistrat în Parlament un proiect de lege care, dimpotrivă, prevede revenirea la vechiul prag de pensionare. Pînă la 1 iulie 2017, bărbații se pensionau la vîrsta de 62 de ani, iar femeile – la 57 de ani. Din 1 iulie 2019, bărbații se pensionează la împlinirea vîrstei de 63 de ani, iar femeile la 58 de ani și 6 luni. Femeile se vor pensiona la 63 de ani abia în anul 2028, vîrsta de pensionare pentru ele fiind majorată treptat, cu cîte 6 luni anual.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load