OSCE va sprijini Moldova în retragerea trupelor ruse

OSCE va sprijini Moldova în retragerea trupelor ruse

Secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, ambasadorul Thomas Greminger, a declarat luni că OSCE va sprijini Republica Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea Transnistria, relatează site-ul agenţiei Sputnik.


În cadrul unei întrevederi cu premierul moldovean Pavel Filip, Thomas Greminger "a asigurat de tot sprijinul în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi a salutat implicarea constructivă în rezolvarea tuturor problemelor, în beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului", potrivit unui comunicat.


Pavel Filip a spus că ţara sa va pleda în continuare pentru stabilirea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, o atenţie prioritară este acordată retragerii trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stînga Nistrului, în acest sens fiind esenţial sprijinul OSCE.


Duminică, Greminger s-a întîlnit cu ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul Conferinţei pe probleme de securitate de la Munchen.


"Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate şi de interes prioritar pentru Republica Moldova, inclusiv problematica reglementării conflictului transnistrean şi consolidarea mandatului OSCE în Republica Moldova. Demnitarii au reflectat asupra modalităţilor concrete de a avansa pe dinamica dosarului transnistrean, în măsura angajamentelor părţilor implicate în dialog. De asemenea, Ministrul Ulianovschi a subliniat atenţia prioritară pe care Republica Moldova o acordă retragerii trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stînga Nistrului, notînd importanţa sprijinului Organizaţiei în acest sens", se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Chişinău.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load